Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска в декларация от името на парламентарната група премиерът Бойко Борисов да обяви неутралитет на България и страната ни да не участва в никакви учения или операции на НАТО.

„Във водите на Черно море има шест американски кораба. В момента участваме във военни операции, които застрашават българската национална сигурност и сме включени в операции на НАТО, които са една опасна провокация”, каза Сидеров.

„Направете нужното и да обявите неутралитет. Само по този начин ще бъде запазено националното достойнство на България”, настоя той.

Стотици американски танкове са пристигнали в балтийските държави и ще останат в Европа в рамките на мисията, която има за цел да увери в подкрепата на НАТО страните-членки, изпитващи опасения за сигурността си след действията на Русия в Украйна, предаде по-рано днес Би Би Си. Доставката съвпада с разполагането на американска пехотна дивизия и военноморските учения на НАТО в Черно море.

По данни на представител на американската армия, около 250 от общо 750 танка са пристигнали в латвийската столица Рига и в Северна Германия и ще бъдат готови за предислокация, за да бъде възможна по-бързата реакция на кризи. Техниката ще бъде разположена в балтийските страни и Полша за 90-дневните учения на НАТО, но след тях ще бъде разпределена в Европа. Междувременно в Черно море се провеждат военноморски учения, включващи седем членки на Алианса, сред които България, Румъния и Турция.