Министърът на отбраната Николай Ненчев е бил на разпит в Столичното следствие заради подписването на договора за ремонт на 6-те двигателя на изтребителите МиГ-29 с Полша. Това обясни самият той пред репортери.

В отговор на въпрос като обвиняем или като свидетел е бил призован Ненчев уточни, че се извършва предварителна проверка и „още не сме на този етап”. Все пак, той посочи, че договорът е бил приет от правителството и ратифициран от парламента, поради което е „изключително спокоен” за самата сделка.

„Говорихме за това как са сключени договорите за ремонт на двигателите на МиГ-29 . Какво е наложило да бъде сключен договорът с Полша вместо РСК-МИГ. Аз от самото начало се стремях към пълна прозрачност. Всички клаузи по договора ги обсъждахме в много широк аспект, включително и от медиите”, коментира Ненчев.

Той призна, че не е могъл „съвсем да се ориентира” по процедурата за това какви са съмненията на обвинението за нарушения. Днес не е била обсъждана цената по контракта.

Николай Ненчев обясни, че на първо място се е водил от геостратегическия избор на България и членството ни в ЕС и НАТО: „Има решения, чрез които се настоява страните-членки да ограничат отношенията си с Русия и да се търсят първо партньори в рамките на ЕС, а ако няма такива да се търсят алтернативни методи”.

Той увери, че в следствието са говорили само за ремонта на двигателите и „Терем” и Интендантско обслужване не са били тема на разпита.