И България осъди присъдата за момичетата от руската пънк-група “Pussy Riot”. От външното ни ведомство излязоха пред медиите с ясна позиция по изхода от делото за хулиганство срещу трите рускини, осъдени на 2 години затвор за пънк-молитва в московски храм, насочена срещу управлението на Владимир Путин.

Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Разочаровани сме от непропорционалната по тежест присъда срещу Надежда Толоконикова, Мария Альохина и Екатерина Самусевич от руската група „Pusy Riot”. Изкуството търси провокация, но това не може да бъде повод за наказателна репресия. Свободата на изразяване е основна ценност на демократичните общества”, се казва в изявлението на българското Министерство на външните работи.

Преди ден от ДСБ също изпратиха протестна нота до Москва, в която тъмносините критикуват тежката присъда за трите момичета и я определят като „зле прикрита политическа репресия заради политическия им протест”.

По този начин страната ни се присъединява към голяма част от международната общност, начело с ЕС и САЩ, която буквално заля Русия с критики и демонстрации срещу несправедливия завършек на процеса за хулиганска проява срещу Толоконикова, Альохина и Самусевич.