Намерението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените в Изборния кодекс предизвика противоположни реакции сред народните представители.

„Заявеното намерение на президента да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ИК) е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност”, заявиха от ВМРО в позиция, изпратена до медиите.

Войводите обявиха, че ще съгласуват обща позиция с партньорите си от Патриотичния фронт, като основното послание в нея ще е, че ако ветото не бъде отхвърлено, националистическото обединение ще спре да подкрепя правителството.

„Няма никакво съмнение, че турските власти организират незаконно предизборната кампания в Турция в полза на своите политически проекти – ДПС, ДОСТ, НПСД. Броят на гласовете от Турция за български избори зависи само и единствено от моментното решение на президента Реджеп Ердоган”, пишат от ВМРО. Според тях с действията си българският държавен глава се поставя в услуга на турския си колега.

От ВМРО определят доводите на президента като общи приказки и посочват, че Плевнелиев не дава гаранция как ще ограничи незаконната намеса на Турция във вътрешната ни политика.

„Лично съм получил десетки съобщения от българи в чужбина, че позицията ни за ИК е изключително правилна и трябва да бъде отстоявана”, заяви председателят на НФСБ Валери Симеонов. Според него остра реакция от сънародниците ни зад граница няма.

„Българите в чужбина по никакъв начин не са представени от тази група от 5-6 човека. Никой не може да си присвои правото да говори от името на тези 2 млн., които живеят извън България”, допълни той.

„Ясно е на всички, че тази група е прекалено ограничена, ясно е, че никой не я е упълномощил да говори от името на българите в чужбина. Ясно е, че тези, които го правят са грантаджии на стипендии и платени клакьори”, каза Симеонов.

На противоположното мнение са от управляващата партия ГЕРБ. „Президентът е прав в много от мотивите”, заяви председателят Цветан Цветанов. По думите му депутатите трябва да се съобразят с него, защото налагането на вето е в конституционните му права.

„В ГЕРБ винаги сме разглеждали гласуването на българите, живеещи в чужбина, че трябва да бъде еднакво за всички”, поясни Цветанов.

Според него гласуваните промени в Изборния кодекс са плод на много и тежки преговори и компромиси между партиите, за да може да се гарантира стабилността на правителството.

Патриотичният фронт направи немалко компромиси, както със задължителното гласуване, така и с гласуването за българите, живеещи в чужбина”, допълни Цветанов.

Според председателя на партията промените в Изборния кодекс трябва да се преразгледат внимателно след президентското вето и да се вземе най-правилното решение.

По-рано днес държавният глава върна за ново обсъждане внесените от ПФ текстове, касаещи гласуването в чужбина. Те значително ограничават възможностите за разкриване на избирателни секции извън посолствата и консулствата на страната ни, като това предизвика протестите на наши сънародници.

Ще се вслуша ли парламентът в президентското вето?