В Министерство на здравеопазването беше подписана Декларация за поет ангажимент. Подписите си сложиха министърът на здравеопазването Таня Андреева, министърът на финансите Петър Чобанов, управителят на НЗОК Румяна Тодорова и председателите на Български лекарски съюз и на Български зъболекарски съюз – д-р Цветан Райчинов и д-р Борислав Миланов.

„До днес се стигна по един много разумен път от разговори, които проведохме, заедно с БЛС и БЗС, министъра на финансите и премиера”, каза министърът на здравеопазването.

"Констатирано бе, че има начин нещата да се случат. Тази среща е път, по който да доказваме, че сме от едната страна. Благодаря на министъра на финансите, защото този път нямаше това почти детско запъване, което виждахме в предишни години при бившия министър Дянков. Бюджетът беше така заложен, че за някои от клиничните пътеки беше нула, с много усилия, тези нули станаха 80 %, и ще бъдат на 100 % през месец януари. Правителството пое ангажимент заплащането на неразплатените разходи за болнична помощ да се изплатят до 20 януари 2014 г, както и други приети дейности”, каза още Андреева.

По думите й една от най-важните точки в „ангажимента” е за създаване на работна група към МС с включване на всички заинтересовани страни за подобряване на контрола в сектора и за стартиране на реална реформа в здравеопазването.

„Сега няма опасност пациентите да плащат или доплащат нещо, което се осигурява от касата”, поясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

„Парите, които днес разписахме няма да ни удовлетворят, но без този ход пък изобщо нищо нямаше да стане по посока пресичане на проблемите”, допълни председателят на БЗС Борислав Миланов.

В споразумението е записано, че се гарантира 100% плащане за болничната медицинска помощ за месец септември от 27 млн. лв., което ще стане до 10 декември 2013г. Заплащането на неразплатените здравноосигурителни плащания на болничната помощ за месеците октомври и ноември 2013 г. ще се извърши до 20 януари 2014 г. НЗОК най-късно до 1 декември 2013 г. сключва анекси с лечебните заведения за болнична помощ.

Финансирането и осигуряването на ваксини за задължителните имунизации и реимнунизации преминава от НЗОК към МЗ от 1 януари 2014 г., като сумата от 29 млн. лв. остава в НЗОК, увеличават се плащанията за стоматологична помощ с 10 млн. лв., но за сметка на други здравноосигурителни плащания.