„Може би не е най-важното да търсим виновника”, заяви директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова в коментар на масовите протести в неделя срещу монополите в цялата страна. На поканата на bTV да бъде представено политическото решение на проблема, тя бе изпратена от пресцентъра на ГЕРБ в студиото на „Тази сутрин”.

Предположението й идва на фона на призивите на опозицията кабинетът да се оттегли и да бъде назначен служебен до произвеждането на предсрочни избори.

В разговора, в който стана ясно, че управляваната от нея агенция „прави всичко по силите си” да приключи проверката на електроразпределителните дружества, тя обяви, че в ЧЕЗ са открити нарушения на законодателството в областта на обществените поръчки. Не са били провеждани търгове и поръчки за възлагането на дейности.

Петкова каза още, че проверката в това ЕРП започнала още миналото лято. Защо резултатите от нея обаче стават ясни чак сега, тя не успя да уточни.

Представителите на опозицията в студиото на „Тази сутрин” отново призоваха за оставка на правителството. Петър Курумбашев от Коалиция за България обяви, че това е единственото политическо решение за потушаване на напрежението. Според него кабинетът трябва да слезе днес, за да може президентът да назначи служебен след консултации, а произвеждането на предсрочни избори може да стане в края на април, началото на май.

Сергей Петков от движение „България на гражданите” описа ситуацията като „ерозия на модела на управление”. Той призова „концентрираната в една шепа хора власт” да бъде върната обратно на хората. „Какъв е проблемът граждански сдружения да бъдат представени в ДКЕВР?”, попита Петков.

И той, и Курумбашев се обединиха около мнението, че с „козметични промени” под формата на смяна на един или друг вицепремиер проблемът няма да бъде решен.

Протестите ще продължат

Според участници в демонстрациите в неделя обаче и предсрочни избори няма да доведат ситуацията до изход. При всички случаи ще продължат протестите. Това гарантира пред bTV един от най-активните представители на гражданското недоволство – Даниела Пеловска. Тя заяви, че вчера на по улиците е излязла България и гражданското общество.

Слави Иванов, който също е сред протестиращите, обяви, че шествията са били насочени основно срещу монополите, не срещу правителството. „Имаше развети знамена на националистически формации. Помолихме да ги свалят и ги свалиха”, разказа той в отговор на въпрос дали някой е опитал да „яхне” протеста.

По думите на Пеловска държавата трябва да стане стопанин на електроразпределението, а Иванов настоя, че не е оправдано да ползваме само 60% от ресурса на АЕЦ „Козлодуй”, който „нашите родители са изградили”.

„Бойко Борисов носи отговорност за хората, които назначава. Имаше време цяла година. Дадохме едноседмичен срок, за да бъдат изпълнени искания ни. После ще искаме оставки”, зарече се Слави Иванов от името на протестиращите.

"Искаме да бъде разсекретен договорът с ЧЕЗ и да се поеме отговорност", добави Пеловска.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил