Депутатите приеха окончателно от следващата година работещите да могат да избират дали вноската им за втора пенсия да отива в НОИ или в частен фонд. Поправката беше приета със 120 гласа "за" (82-ма от ГЕРБ, 33-ма от ДПС, 3-ма от БДЦ и двама независими депутати).

Само Реформаторският блок и АБВ гласуваха изцяло "против". На тази позиция бяха едва четирима от БСП, 30 се въздържаха. От Патриотичния фронт 12 се обявиха срещу решението, докато един гласува "въздържал се".

Любопитно е, че лидерът на "България без цензура" Николай Бареков се обяви срещу промяната, но от неговата група имаше гласове "За".

Депутатите отхвърлиха предложението за поименно гласуване.

Така всеки, който започнe работа след 1 януари догодина за първи път трябва изрично да посочи, че иска вноската му за втора пенсия да отива в частен фонд. В противен случай вноската му отива автоматично в НОИ, където се разпределя между всички.

За останалите в заварено положение не е необходимо потвърждение за частния фонд. Няма и срок в който, ако искат да заявят че искат парите им да отиват в НОИ. Догодина ще се търсят варианти решението да не е само веднъж в живота

След решението на НС, премиерът Бойко Борисов дойде в Народното събрание. Той обяви, че "ако има риск за коалицията, има риск за държавата" и заяви, че ако получи солидни аргументи, решението може да се прегласува.

В същото време, от РБ заявиха, че не виждат никаква логика в случващото се. Радан Кънев заподозря, че се прави опит да се прикрият нарушения в някои от пенсионните фондове.

Преди това финансовият министър Владислав Горанов обеща да не пипа средствата, които биха постъпили в НОИ от вноските за втора пенсия на осигурените, родени след 31 декември 1959 г., докато е на поста. „Те не са за харчене, те са спестени и нека да останат спестени, ще отидат за намаляване на държавния дълг и на дефицита”, заяви Горанов пред депутатите, докато защитаваше предложението за прехвърляне на пенсионните осигуровки.

Той изнесе половинчасова реч за това как се изчисляват пенсиите на осигуряващите се, родени преди 1959 г. и след това. Разясни, че "младият министър Владислав Горанов (роден през 1977 г.) може да получи по-малко, повече или равна с пенсията на премиера Бойко Борисов, роден на 13 юни 1959 г., която му е гарантирана от НОИ.

„Ако нямаме свободата да избираме, много е възможно след години всички български граждани да се окажат в състояние да са с по-ниски пенсии от тези, осигурявали се само в НОИ, но може и да се случи обратното. Ако се случи обаче обратното, тогава те ще дойдат в Народното събрание и ще поискат от политиците, които са решили вместо тях, да платят сметката”, коментира министърът.

„Положителното на историята е, че тя остава, а с нея и съмненията дали въведеният модел е безкритичен”, заяви Горанов в началото на своето защитно слово. По думите му, много години в различни свои битности е водил експертен дебат по темата със синдикати, депутати, министри, работодатели и други. Той се съгласи, че е укоримо между първо и второ четене да се правят такива промени, но по Конституция това е възможно и е правено от всички партии.

По думите му, свободата на избора не трябва да създава напрежение в българския парламент, а да го обединява. "Ако не сме уцелили ваксата с тези текстове, дали сме си срок до 31 март 2015", добави той и посочи, че на всички партии са изпратени молби да се включат в дебата, който ще бъде осъществен с всички социални партньори в този период.

Правителството ще предложи този законопроект, който гарантира пълната свобода на избора, завърши Владислав Горанов.

ДПС щели първи да скочат срещу национализация

"Ако в предложения текст има какъвто и да е намек за това да бъде отменен тристълбовият модел, ДПС ще бъде първата политическа сила, която ще гласува против. Ако има намек за национализация на парите на осигурените лица в частните пенсионни дружества, ДПС ще гласува задължително против.", попита по време на дебатите бившият социален министър и настоящ депутат от ДПС Хасан Адемов.

В никакъв случай от ДПС не сме съгласни да се противопоставя солидарният стълб срещу частните пенсионни фондове, обяви Адемов и добави, че разликата е огромна и частните пенсионни фондове са допълващ сегмент. "Тези сегменти не могат да работят един срещу друг", категоричен бе Адемов.

"Ние сме либерална партия и за нас основната ценност е да уважим правото на свободния избор. Никъде в текстовете няма национализация и някой насила да накара осигурените да направят своя избор", обяви Хасан Адемов.

Утре парламентът ще заседава извънредно заради държавния бюджет.

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа