В ГЕРБ са разделени „точно наполовина“ по въпроса дали трябва да се даде повече време на сегашното Народно събрание, каза финансовият министър в оставка Владислав Горанов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

По въпроса дали ГЕРБ ще подкрепи правителство с мандата на Реформаторския блок (РБ) той каза: „днес продължават интензивните консултации, сигурно е, че премиерът няма да се казва Бойко Борисов, ГЕРБ няма да има водещата роля, финансов министър няма да съм аз“.

Що се отнася до другите министри от ГЕРБ – трябва да се говори с всеки от тях, но Томислав Дончев също смята, че е по-добре да излезе от изпълнителната власт, посочи Горанов.

Дали министрите от страна на РБ ще останат също е тяхно решение, „с мандат на РБ няма да им редим кабинета“.

Борисов няма да даде насоката дали ще има министри на ГЕРБ или не, отделните колеги ще преценят дали да останат. Премиерът няма и да настоява министрите да не са от ГЕРБ, сегашните или други лица от партията могат да намерят място в подобно правителство, каза гостът.

За възможността икономическият министър Божидар Лукарски да стане премиер Горанов каза: „Нека колегите от РБ да преценят. За мен не е добре лидер на някоя от формациите в РБ да поеме подобно правителство (...) Божидар е умен мъж, добър юрист. Не мога да преценя как ще му се получи координацията между отделни политики, тъй като безспорно министър-председателят е водещата фигура в едно правителство“.

Подкрепата за евентуален нов кабинет ще бъде във формат, подобен на подкрепата за действащото в момента правителство, каза още той.

За критиките, че в Бюджет 2017 няма заложени политики финансовият министър в оставка посочи, че това стандартна критика, когато нямам за какво друго да критикуваш. Ако се очаква бюджетът да прекрои някаква политика, това е прибързано, защото политиката се прави от Парламента и от изпълнителната власт. 

Има механизми за контрол на парите, които държавата отдели за Хитрино, увери той. Риск от некоректно изразходване на сумите винаги има, не може да сме пъдари на общината, но имаме уверението, че е създаден обществен съвет, отделно изпратихме експерти от регионалното звено на Държавната финансова инспекция в Шумен, което ще отговаря на място за текущия контрол.

Попитан за АЕЦ „Белене“, Горанов посочи, че тя може да бъде построена, но само като частен проект.

Вижте целия разговор във видеото: