Дебатът около спорните промени в осигурителния модел се е обострил излишно. Никой няма да бъде принуждаван да вкарва парите си за пенсия в НОИ. Това обясни пред bTV финансовият министър Владислав Горанов. По думите му досегашният модел показва определени дефекти.

Тези 29%, които хората, родени след 1960 година губят от НОИ при пенсиониране, ще бъдат гарантирани от частните фондове, увери министърът. Той посочи, че половината български граждани са разпределени служебно в частен пенсионен фонд, няма дебат дали тези фондове гарантират вложенията им до получаване на пенсия. Това може и трябва да се обсъди, смята Горанов.

Според него, думата „национализация” е използвана неправилно в обсъжданията по темата, тъй като никой няма да накара хората да се преместят в държавното осигуряване. Ако новите вложители за втора пенсия до една година не изберат нищо, те ще бъдат насочени или към НОИ или към частни пенсионни фондове.

Министърът посочи, че е възможно да се осигури начин за обратно преминаване от НОИ към частните фондове, макар че това никъде не е практика. "Готови сме да се откажем от решението, ако се окаже, че свободата на избора е нещо лошо", обяви той.

Разходите, които държавата ще направи, са записани в Закона за държавния бюджет, и те не могат да бъдат надхвърляни. Дори и да се случи така, че по някаква причина някакви средства се прехвърлят от Универсалните пенсионни фондове, към държавното обществено осигуряване, спокойно могат да бъдат вкарани в Сребърния фонд, за да е ясно, че те никога нямат да бъдат пипани. Тези пари ще бъдат използвани единствено и само за изплащането на пенсиите, категоричен бе Горанов.

Ето цялото интервю с финансовия министър:

- Г-н министър, кое наложи спешната промяна в осигурителния модел?

- Тя не е нито толкова спешна, нито толкова драматично като промяна. Отваряме дебат доколко съществуващият модел е безкритичен и с бързи стъпки в следващите месец-два, надявам се с участието на всички страни и всички политически партии, ще си начертаем една дългосрочна паарметрична стратегия за развитието на пенсионното осигуряване.

- Критикуват Ви, че това е един вид национализация и че се опитвате да попълните държавната хазна с тези пари, които евентуално биха постъпили.

- За национализация може да се претендира, ако има принуда от държавата да си преместиш парите от универсалните фондове към държавното обществено осигуряване. Но няма нито един такъв текст в приетите промени в Кодекса за социално осигуряване, който да предвижда насила някой да се премести от универсалните фондове към НОИ. Нещо повече, хората няма да трябва да правят нищо и ако не направят нищо, те си остават в универсалните фондове. За да се преместят в НОИ, те трябва да положат специални усилия. Спекулация беше, не знам от кого, дали от неразбиране, дали от незнание, дали с друга цел, твърдението, че, видите ли, държавата извършва някаква национализация. Може би това беше една пропаганна теза, за да внесе напрежение при този дебат, а много е хубаво всъщност, че дебатът се състои. Независимо от крайните решения, винаги е хубаво да се водят тези разговори. И това че от първи януари те ще продължат, всъщност е ефектът от това, че темата се повдигна в обществото. Защото аз предполагам, че само до преди 2 седмици вие не сте си мислили по тези въпроси, по които разсъждаваме в момента.

- А Вие? Как Ви дойде този въпрос наум? Една от хипотезите е, че се опитвате да попълните дупката в бюджета.

- Ако аз се опитвах да попълня дупката в бюджета, щях да претендирам за задължителност на тази мярка. А тя е напълно доброволна. Всъщност на мен не ми трябват тези пари в държавното обществено осигуряване от следващата година или от по следващата. Бюджетът на държавното обществено осигуряване за следващата година е балансиран, с един доста сериозен трансфер от държавния бюджет като субсидия за сметка на данъци, но така или иначе, има достатъчно средства за изплащането на всички пенсии в следващата година и разходите за пенсии са гарантирани. Оттам-нататък е спекупация, че аз искам лесните пари, събрани във фондовете, да ги прехвърля. Но не приемам и тезата, че съществуващият модел е безспорен. Най-малкото заради това че отдавна професионалните пенсионни фондове трябваше да са започнали да изплащат пенсиите за ранно пенсиониране - още през 2010 г. Вече сме 2015-а и ние продължаваме да не можем да накараме професионалните пенсионни фондове да започнат да изплащат пенсиите на миньорите или, ако започнат да ги изплащат, те ще бъдат пренебрежимо по-малки, т.е. доста по-малки, спрямо това, което може да плати държавното обществено осигуряване. Т.е. очевидно има някакъв проблем и трябва да се проведе този дебат. До сега, разбира се, пенсионно-осигурителните дружества нямаха комфорта да водят този дебат, защото не им беше нужен, не им се налагаше да го водят. Сега просто ще им се наложи да докажат ефективност. И в това няма нищо страшно.

- В НОИ няма лични партиди. Как ще се справите с този проблем толкова бързо и ще бъде ли НОИ конкурент на другите пенсионни дружества?

- Държавното обществено осигуряване не е конкурент на универсалните пенсионни фондове. Той е един модел, универсалните пенсионни фондове са друг модел. Между тях няма нужда да има конкуренция, те се допълват в сегашната структура на осигуряване. Дали трявба да се прави държавен капиталов фонд е въпрос на дебат, който ще започне от 1 януари. Аз съм сколнен дори на това. Т.е. няма забранени теми за дискусия между партньорите за бъдещи решения. Единственото нещо, което е ценно в случая, е, че този дебат стои. И вече активната страна трябва да бъдат колегите от пенсионните фондове, от дружествата управляващи фондове, а не държавата да бъде активна в търсенето на този диалог.

- Т.е. допускате и хипотеза все пак НОИ в известна степен да се конкурира с другите дружества?

- Възможно е и до такова решение да стигнем. Това допълнително ще увеличи правото на избор. Не само частни универсални фондове, не само държавно обществено осигуряване, а защо не и примерно избор – държавни капиталови фондове и държавно обществено осигуряване. Т.е. възможните комбинации за избор на хората ще се увеличат допълнително.

- Еднократно ли ще бъде? Веднъж ако си прехвърлим партидата, ще можем ли да я върнем?

Оказа се, че това е най-критичната част на спора. Няма никаква пречка да не бъде еднократно. Има възможност и различни технологии и модели, с които да се пререши. Т.е. да се даде възможност многократно, в рамките на осигурителния път на трудовия стаж на лицето то да може да сменя между единия и другия модел.

- Какви са варантите, върху които работите?

- Искаме да сложим всичко на масата, всички възможни стратегии.

- Виртуални сметки?

- Всичко е възможно, но това с виртуалните сметки е малко странно. Възможни са всякакви концепции. Ще сложим всичко на масата и ще излезем бързо, надявам се, че няма да чакаме дори до края на март със завършени решения.

- От кога хората ще се възползват от тези промени?

- Така както в момента се прие закона от 1-ви януари. Може би докато не издадем наредбите на Министерския съвет, които да уреждат технологията на избора, т.е. къде отиваш, къде заявяваш, че искаш да се махнеш от универсалния пенсионен фонд може би ще отнеме седмица, две, три от начлото на новата година. Но аз не мисля, че някой толкова се е засилил да се връща в НОИ. Нека да минат празниците, да седнем заедно с всички заинтересовани страни, да проведем този дебат. Именно и затова настоявах да има такива изменения, за да е предварителноя ясно, че дебат ще се състои. 

- Кога ще бъде готова наредбата, която трябва да уреди всичко това и какво ще пише в нея, ако има някаква яснота?

- Няма работни варианти. Има конкретни специалисти, които ще работят върху тях, но те още не са седнали да сложат върху хартията нищо. Предполагам, че в рамките на месец януари могат да бъдат готови и пубично обсъдени, за да се премахнат всички спекулации, че видите ли чрез тях ще се проведяла някаква национализация или ще се налага хората да препотвърждават избора си. Нямаме таквиа намерения въобще. Ако не преприеме никакви действия, всичко за него продължава, както до сега.

- Ако аз прехвърля моята партида в НОИ, тя ще бъде ли похарчена?

Докато не се пенсионирате, тези средства няма да бъдат харчени. Ако това се случва в следващите години и някакъв значителен ресурс, а дори и незначителен, се прехвърли от универсалните фондове към НОИ, аз лично смятам, че той трябва да попадне в Сребърния фонд, за да е гарантирано, че няма да се харчи, докато вие не се пенсионирате.

- Тези пари държавата няма да ги харчи?

Тези пари държавата ще ги сложи в Сребърния фонд и ще ги управлява, както управлява Сребърния фонд. Те няма да могат да бъдат харчени, докато не започнат хората, които са ги внесли, да се пенсионират.

 

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Менда Стоянова: Няма отстъпление на ГЕРБ за пенсионната реформа
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа