Мораториумът върху покупката на земеделска земя от чужденци беше определен от правосъдния министър Зинаида Златанова като нищожен и без правна стойност. Тя коментира, че Министерски съвет не може да се съобрази с наложената от депутатите удължена забрана.

Тя посочи, че вчера на заседание на правителството министър-председателят Пламен Орешарски й възложил като министър на правосъдието и вицепремиер, да изготви становището на правителството по решението на Народното събрание за удължаване на мораториума за закупуване на земеделска земя от чужди граждани.

„Ще имаме някаква готовност, може би, на следващото заседание на Министерски съвет, с мнение по този въпрос. Лично за мен, като юрист, това решение на парламента няма никаква правна стойност и няма как да се изпълни. Това е все едно българският парламент да задължи с някаква задача правителството на Франция или Белгия, например”, каза още министърът на правосъдието.

Гласуването на удължената забрана за купуване на българска земя от чужди граждани от Народното събрание всъщност задължава Министерски съвет да наложи мораториум, което не е възможно. Казусът влиза и в противоречие с Конституцията на България и с договора за присъединяване към ЕС.

Преди ден външният министър Кристиан Вигенин зае друга позиция. Според него правителството трябва да се съобрази с решението на НС и да направи всичко възможно то да бъде реализирано на практика.