Упоритите опити на депутатите от Коалиция за България Страхил Ангелов и Румен Йончев да се разграничат от депутатските си постове при визитите си съответно в Сирия и Тайван провокираха външния министър Кристиан Вигенин.

В кулоарите на парламента той призова при подобни посещения „да се внимава и да се подхожда внимателно, още повече когато разходите на народни представители се поемат от посрещащата страна”.

По-рано в ефира на bTV Румен Йончев настоя, че депутатите не правят дипломация по начина на МВнР, и следователно той не вижда проблем дипломацията „за чужда сметка”.

Критиките към депутатите, участвали в посещението, идват от там, че като народни представители те заявяват позиция към държава със според дипломатически статут, която е в сложни отношения с Китай – страна, с която България установява партньорски взаимоотношения.

„Не бих го квалифицирал като скандал, но мисля, че визитата не е била удачна, още повече, че в допълнение на частния й характер, както се определя, народните представители са имали срещи и с парламентаристи”, коментира Вигенин. Той уточни, че МВнР не е било информирано за програмата на посещението.

„Надявам се оттук нататък да се създаде традиция, в която подобни визити да се съобразяват с българските позиции и да има съгласуване с компетентните институции”, посочи той.

Министърът на външните работи отново каза, че случаят по никакъв начин няма да засегне и да компрометира отношенията ни с Китай.