Позицията на България по европейската интеграция на Македония не е променена. Това заяви пред журналисти в парламента външният министър Кристиан Вигенин.

„Подписването на договор за добросъседство и сътрудничество с Македония остава принципна позиция на България. Подписването на този договор е изискване за откриване на следващите стъпки в процеса на европейска интеграция на Македония”, подчерта Кристиан Вигенин.

„Няма разминавания между мен и президента Росен Плевнелиев по тази тема. Позицията по Македония е съгласувана и консултирана и се изпълнява от всички институции, които имат отношение по този въпрос”, заяви министърът.

След участието си днес в първото заседание на парламентарната Комисия по външна политика той заяви, че България трябва да бъде пълноценен и ефективно участващ във взимането на решения член на ЕС.

„Регионалната ни политика ще се фокусира в два региона - Западните Балкани в частност, и по-общо - Югоизточна Европа и Черноморския регион - по-конкретно политиката на Източното партньорство на ЕС”, посочи Вигенин.