„Очаквам президентът да наложи вето. Това е неправилен ход. Конфронтацията, която се насажда от повече от месец, не е добре за българското общество”. Това заяви пред БНТ външният министър Кристиан Вигенин по повод заявеното намерение на Росен Плевнелиев да наложи вето върху актуализирания бюджет.

"Важно е институциите да не насаждат разделение. Едно президентско вето ще засили разделението на обществото", смята Вигенин.

"Ако това разделение и нарастваща пропаст между президент и правителство продължат, това ще се отрази и на мен като външен министър, и на него като човек, представляващ България в чужбина", заяви Вигенин, който подчерта, че за момента има добра комуникация с Плевнелиев по някои въпроси.

"Държавата не трябва да става заложник за егото на един политик и неговите лични амбиции. Това води до блокиране на държавата и не печели никой", заяви външният министър.
"Това вето може да не бъде преодоляно. Тогава ще работим по стария критикуван бюджет на Симеон Дянков. Това означава да не се извършват разплащания към бизнеса, да не могат да се посрещнат външните плащания и да не се подпомогнат най-бедните", обясни министър Вигенин опасностите пред държавата от едно подобно вето.

Външният министър подчерта, че "не трябва да се пречи на правителството на министър-председателя Пламен Орешарски да провежда „една друга финансова политика, за която хората гласуваха".

Министър Вигенин призова протестиращите най-накрая да излязат и да формулират ясни искания, а не да говорят "общи приказки".

„Не виждам причина да очакваме бързи избори. Протестиращите няма да постигнат нищо, от това, което искат – бързи избори и оставки няма да постигнат”, каза още Вигенин.

В отговор на въпрос той призна, че продължаващите близо два месеца антиправителствени демонстрации тревожат Брюксел. “Създава се усещане за нестабилност. Такъв вид неща винаги притесняват партньорите”, лаконичен беше министърът.