В решението на Ивайло Калфин да напусне ръководния пост в Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент няма нищо драматично, според външния министър Кристиан Вигенин.

Българският първи дипломат смята този ход за логичен на фона на заявените през последните няколко дни позиции и намерения от страна на президента Георги Първанов и неговата формация АБВ. Информацията, че Ивайло Калфин се готви да оглави алтернативна листа за евроизборите, намери потвърждение в думите на Нидал Алгафари, член на БСП и участник в АБВ, в ефира на bTV.

„Вероятно отдавна има разминавания между партийните и неговите идейни виждания, защото той не е член на БСП. Ако не е имал никакви разминавания, вероятно щеше да бъде член на партията. Така че към днешна дата тази мотивация ми изглежда малко остаряла", обясни още Кристиан Вигенин.

Външният министър отхвърли интерпретацията от редиците на АБВ, че алтернативната листа не означава разцепление на БСП, а обединение на лявото, което само ще увеличи броя на социалистите в Европейския парламент.

„Когато се търси единство на всички леви сили, тогава нормалната логика е г-н Калфин да бъде част от нашата група и да бъде ръководител на тази делегация. Сега ми се струва, че се търси някаква алтернативност, която може да доведе до разделение в левицата. Не го пожелавам, надявам се да не се случи, но очевидно г-н Калфин има желание да тръгне по някаква паралелна писта. Не че не се е случвало и преди", коментира Вигенин.

Той прогнозира, че при наличието на алтернативна листа гласовете за левицата вероятно ще бъдат разпилени и припомни ситуацията от първия евровот през 2007 г.

„Тогава се взе решение БСП да участва не във формата Коалиция за България, а в по-тесен формат. Тогава с около 4500 гласа ни победи ГЕРБ, а общо партиите в Коалиция за България имаха над 50 000 гласа повече от ГЕРБ”, изтъкна външният министър и бивш евродепутат.
„Този риск съществува, надявам се тези, които тръгват в тази посока, да изчисляват и този риск, отбеляза Вигенин.

Дипломатът изрази надежда, че напускането на Ивайло Калфин от ръководния пост в делегацията по никакъв начин няма да се отрази на отношенията на БСП с Групата на социалистите в Европейския парламент, нито със самата Партия на европейските социалисти.

Малко преди пресофисът на Калфин да съобщи решението му официално, от БСП дойде друга критична реакция към процесите в ляво, провокирани от „възраждането” на политическата формация на Георги Първанов.

„Действията на президента Първанов и хората около него няма да попречат на БСП да спечели изборите за европейски депутати”, категоричен бе народният представител Борислав Гуцанов пред „Дарик”. Той прогнозира, че АБВ ще предизвика само „буря в чаша вода”.

„Не смятам, че поведението на Ивайло Калфин е коректно. През 90-те години на миналия век той създаде с Александър Томов „Евролевицата”, която вече не присъства на политическата сцена. Трябва да има повече уважение и коректност, след като си получил толкова много от една политическа формация”, подчерта Гуцанов. Депутатът подчерта още, че някои действия на АБВ обслужват ГЕРБ.

Депутатът коментира и скандалите с Волен Сидеров в самолета от София за Варна. „Сидеров има своето място в политическия живот на България и няма защо да се мъчим да го пренебрегваме и прескачаме. Най-вероятно това, което е направил в самолета за Варна, е недопустимо. Не е нормално да има подобно поведение, ако е това, което излиза по медиите”, заяви Гуцанов.