Кристалина Георгиева няма шанс да получи мястото на еврокомисар по външната политика, ако този пост е уговорен за социалистите, както се твърди. Тя принадлежи към семейството на ЕНП. Това заяви пред bTV външният министър в оставка Кристиан Вигенин, призовавайки да нямаме прекалени очаквания.

За да обясни защо България е сред страните, които все още не са излъчили своята номинация за еврокомисар, той цитира премиера в оставка Пламен Орешарски – „липсва политическо съгласие”.

„За съжаление, и този път не направихме най-доброто като подготовка. Исках това да бъде една дискусия между всички основни политически партии, за да имаме по-консолидирана позиция. Сега служебното правителство ще вземе своето решение(...) Иска ми се не само да излъчим човек и после да му търсим ресор. Нека да се обсъдим първо каква е нашата ориентация. Номинирайки, да знаем нашите приоритети. Няма слаби ресори”, каза Вигенин.

Все пак той изрази убеденост, че българският кандидат ще бъде Кристалина Георгиева, тъй като президентът Росен Плевнелиев вече го е обявил в телевизионно предаване.

На въпрос дали е огорчен, че не е номиниран за поста, Вигенин отговори отрицателно: „Огорчен съм, че отново се подцени този въпрос. Имаше и други имена. Струваше си да започнем от това какво е важно за нас. Този комисар ще представлява страната в следващите пет години. Важно е как влиза и как излиза от тази битка”.

Попитан дали има гарантирано избираемо място в листите на БСП, той каза, че е рано да коментира. „Трябва да излъчим най-добрите послания и кандидатите, които могат да ги пренесат към избирателите. Нищо не е предрешено. Тръгваме с нов председател. Надявам се да постигнем резултат, с който БСП да бъде истински фактор в следващия парламент. Може да се окаже, че ще бъдем отново в управлението. При нас процесът е много демократичен при подреждането на листите. Всичко е в диалог с местните структури. Започваме отворен и демократичен процес. Не очаквате Сергей Станишев да седне и да реди листите”, заяви Кристиан Вигенин.