Всичко може да развали отношенията между две страни. Войните винаги започват в леглото и участват жени, а мирните договори се подписват на маса, заяви министърът на културата Вежди Рашидов пред журналисти. Според него обаче въпросът за „война” между Ватикана и България е абсурден.

Културният министър смята, че книгата на кандидата ни посланик във Ватикана не може да развали отношенията ни с папската институция. Светият престол не приема новия избор на София за посланик, тъй като пратеникът написа роман с хомосексуална сцена. 39-годишният Кирил Маричков е адвокат, който говори пет езика и е женен за италианска гражданка

"Светът е в една динамика, отношенията се развалят след това идва нова дипломация, отношенията се оправят. Категорично не мога да ви кажа дали ще се развалят отношенията, заради книгата на Кирил Маричков. Те имат правото да си изберат кой да им бъде посланик, в крайна сметка той е посланик на България във Ватикана, а не в България. Така че такива неща се случват, той не е единственият пример. Да, Ватикана, знаете в книгата темата, която ги смущава, възможно е това да е един претекст, но това не е повод да се развалят отношенията", заключи културният ни министър.

Колоритният сексуален сблъсък на млад източноевропеец и римлянин в романа на Маричков "Clandestination" е разстроил Католическата църква, отбеляза "Индипендънт". Предполага се, че архиепископ Януш Болонек – представител на папата в София, писал до своите висшестоящи във Ватикана и ги уведомил за пикантната част от творбата, която бе един от финалистите на конкурса за книга на годината в България.

Говорителят на Светия престол отец Федерико Ломбарди вчера заяви пред британското издание, че не желае да коментира причината за обявяването на Маричков за персона нон грата. Той единствено изтъкна, че не е необичайно за Ватикана да отхвърля предложени кандидати.

"Преди човек да стане посланик, е нормално двете държави да постигнат споразумение за кандидата. Той трябва да бъде приет от страната домакин. В този случай обаче споразумение не беше постигнато. Но не мога да ви кажа защо. Не мога да коментирам", посочи Ломбарди.

Според материал на вестник "Република", публикуван вчера, назначението на г-н Маричков е "замразило отношенията между двете държави", почти до степента от май 1981 г., когато италианските власти откриха българска връзка в опита за покушение на папа Йоан Павел II.