Към края на годината дефицитът в МВР вероятно ще бъде над 160-170 милиона лева. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред журналисти след церемонията по случай 135-годишнината от създаването на българската полиция.

„Две неща са изключително важни в първите ми дни като министър. Те предизвикват тревога не само в ръководството на МВР, но и сред обществеността. Снощи получих по-подробна информация за дефицита във вътрешното министерство, който е много голям. Към края на годината вероятно ще бъде над 160-170 млн. лева”, каза той.

„Това е изключително тревожно, но се надявам с подкрепата на парламента да не допуснем блокиране на работата на МВР. Вторият въпрос е емиграционният натиск – двете неща са свързани и не мога да ги диференцирам“, обясни Вучков.

На въпрос дали идеята за изграждането на стена по цялата граница на България с Турция е актуална Веселин Вучков заяви, че тази идея е част от коалиционното споразумение и има подкрепата на всички политически сили, които подкрепят управляващото мнозинство и правителство в настоящия момент.

„Очевидно това преградно съоръжение ще бъде продължено, но до колкото разбрах там са необходими не просто средства. Има и много административни процедури, които трябва да се задействат. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-бързо ще започне изграждането на съоръжението“, обясни той.

Новият министър на вътрешните работи каза, че няма да изготвя нов Закон на МВР. „Една от идеите ни, която ще бъде реализирана, е мястото на ГДБОП да е в структурата на МВР. Ще възстановим балансиращата роля на българския президент да назначава висшата професионална фигура на вътрешното министерство, защото това е важно, за да има баланс“, посочи той.

По думите му законите действат, независимо от политическите и управленските промени. „В наше лице имате пълна подкрепа за онези полицаи, които ежедневно съвестно изпълняват своите задължения в трите приоритета на българската полиция – охраната на обществения ред, разследването на престъпления по правилата на НПК и оперативно издирвателната дейност”, увери Вучков.

Според него е възможно да има заместник-министри в МВР от коалиционните партньори. „В понеделник ще имам специални разговори по сформирането на политическия екип в министерството”, обясни той.