Новоучреденото национално освободително движение „За чиста и свята република” ще реши през септември дали ще участваме на президентските избори и кой ще е кандидат. Това обяви в предаването „Тази събота” бизнесменът Веселин Марешки, който обяви през март, че ще се кандидатира за президент, а преди седмица обяви, че се оттегля от надпреварата, защото липсвали сериозни кандидатури сред спряганите имена.

"Присъствието на смислени и сериозни кандидати за поста на държавен глава като Владимир Кузов (бивш депутат), Кристалина Георгиева (еврокомисар), Борислав Ноев (бивш депутат), Мая Манолова (бивш депутат и омбудсман), Цецка Цачева (председател на НС), Радан Кънев (настоящ депутат), Луна (певица) и т.н. на практика показва несериозността, с която партиите гледат на тези избори. И опитът им за пълно обезличаване на президентската институция", обяви преди дни бизнесменът.

Първият комитет на движението беше създаден в Добрич. През септември такъв ще бъде създаден и в София и тогава колективен орган ще реши дали ще участваме в президентските избори, уточни днес Марешки.

На въпроса дали негови служители от бензиностанции и аптеки не се били принудени под строй да се запишат в новото движение той отговори, че нито един негов служител не е член на новата формация. Ако бях използвал мои служители, в залата в Добрич щеше да има 1000 души, а не 300, уточни бизнесменът.

Марешки лично ще финансира своето движение, ще разчита и на дарения. „Търсим дарения, когато станем стотици хиляди, милиони – всеки като даде един лев, ще съберем много пари”, допълни той.