„Изключително неприятна позиция и поведение и на Първанов, и на Калфин. За Първанов не съм изненадан, познавам го от 20 години. Той има двусмислено поведение, на този човек трудно му се вярва, не бих искал да съм на фронта с този боец. Неговото непрекъснато лъкатушно поведение - непрекъснато играе на политическата карта, търсейки къде е неговият интерес”. Коментарът е на ветерана сред социалистите Велко Вълканов в „Тази сутрин” по актуалната от последните дни тема за „отклонението” от БСП – проектът АБВ.

Според него интересът на Първанов е бил заявен преди близо две години след слизането му от президентския пост: „В началото каза, че няма да се връща в БСП, след това каза, че ще се върне, но на задните редици, след това каза, че иска на първия стол. И много грубо, некоректно, неприемливо започна да дърпа Сергей Станишев от мястото му. Той разкри своя политически образ”.

Вълканов заяви, че „това разкрачено положение (на Първанов – бел. ред.) е крайно непочтено”. Той даде за пример поведението му от 1997 година, когато бил избран набързо за лидер на БСП заради ситуацията. „Проблемът не е в това, че върна мандата, беше много трудно да се удържи напора отвън, а в това, че до последния момент поддържаше, че ще има правителство и то силно. Така не се прави – да поддържаш една позиция до последния момент и да я промениш в последния момент. Това е по-лошо от предателство. Първанов никога не е бил с тази идея в себе си, не е носил тази кауза – социалистическата, затова той не може да измени на тази идея. Това е гражданска непочтеност”, коментира кандидатът за президент през 1992 година.

По впечатления от разговори с „много хора” Вълканов обяви, че „масовото отношение към Първанов днес е крайно отрицателно, казват, че това, което прави, е отвратително”. Според него АБВ „нищо няма да направят”, а рубиконът е преминат и няма да има разговори на една маса с БСП.

За другия лидер вляво Сергей Станишев, Вълканов заяви, че има достатъчно основания да се критикува, споменавайки назначението на Делян Пеевски. „Все още вярвам в него (Станишев – бел. ред.), при всичките прояви, сбъркани решения, отклонения от позиции”, каза политикът.

На атаките срещу социалистите, идващи от различни страни, че в управлението им с ДПС превес взима Движението, Вълканов отговори: „Това е една трудна коалиция между БСП и ДПС, колко беше трудна Тройната коалиция. Тя беше до някакъв момент търпима, но след като влязохме в ЕС, трябваше да напуснем. Останахме и това ни струваше 40 места в парламента. В момента нямаме свободен ход, аз не харесвам ДПС. С кого да направим кабинет? Да няма кабинет? Или нови избори, които ще очертаят същата ситуация? Не мога да намеря някакви особени грешки в управлението. Орешарски е един много стабилен човек”, заяви Вълканов.