Причината за предаването на Турция на бизнесмена Абдуллах Бююк, когото властите там издирват заради опита за преврат, е липсата на валидни документи.

Бююк е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи. Това се е установило при проверка в базата данни на Интерпол, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Документите, с които е влязъл, са обявени за невалидни – изчезнали или откраднати, няколко месеца преди това. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно, уточни тя.

Отново чрез Интерпол е получена молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които той е обвинен – тероризъм, пране на пари и др. Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях, обясни вътрешният министър.

По думите й преди второто дело той е подал молба в Агенцията за бежанците за получаване на статут. По време на процеса е имало уверение от негова страна, че ще се възползва от статута, ако има положително отношение на съда. След отказа за екстрадирането се отказва от това право и на практика от април месец досега присъства в страната без валиден документ и без желание да уреди статута си.

По думите на Бъчварова има преценка на съответните служби и органи, които са дали становище, че Бююк заплашва националната сигурност. На директния въпрос обаче с какво я заплашва, тя отговори: "Самият факт, че той 6 месеца отказва да уреди своя статут в чужда държава, сам по себе си е недопустим".

Тя съобщи още, че Бююк е подал молба за политическо убежище у нас, но такова му е отказано от комисията към президентството.

По думите й Бююк е предаден е с протокол на турските власти със спазване на всички процедури.

Призна обаче, че е нямало омбудсман при предаването, както се изисква по закон.

На границата нелегално всеки ден минават граждани, които задържаме. За всеки един от тях, който откаже да подаде молба за уреждане на статута си, след необходимите проверки се прилагат същите мерки. От началото на година има 30 такива мерки, изтъкна министърът.

Той е предаден като човек с нередовни документи, а не като човек, който има присъда, подчерта Бъчварова.

Не сме търгували това решение по никакъв начин, изтъкна Бъчварова на въпрос дали пък Турция ще ни върне Фарук Бекташ, който уби двама мотористи у нас и избяга, докато беше под домашен арест.

„Направили сме необходимото турският гражданин, който уби двама души при катастрофа, да бъде издирен и доведен в България с Европейска заповед за арест. Той има адресна регистрация в Германия, а не в Турция. Надяваме се скоро да бъде задържан”, каза Бъчварова.

Трудно е да се установи какво е правил обвиненият в тероризъм Мурад Хамид през двата дни от влизането му у нас до задържането му, призна Бъчварова.

За задържането му беше издадена европейска заповед заради съмнения във връзка с "Ислямска държава" и съпричастност с атентатите във френския вестник "Шарли ебдо" миналата година.

Той не е идентифициран като опасно лице на входа, а на границата с Турция. Министърът посочи, че той е бил обект на т. нар. процедура за дискретно проследяване, която не изисква задържане.

Това проследяване има определен периметър, в който се осъществява, не е на територията на цялата страна, уточни тя. По думите й няма и информация с какви хора се е срещал.

Във връзка с информациите на починал бежанец на границата с Турция Бъчварова коментира, че това е станало на турска територия и МВР не прави разследвания на територията на чужда държава.

Тя коментира и информацията, че според свидетелски показания е бил подложен на мъчения от страна на българските гранични полицаи с думите, че разследването, което се провежда в Турция, трябва да установи тези факти.

Ако има определени факти, трябва да бъдат предоставени на прокуратурата, посочи тя.

Резултатите от аутопсията са показали, че той е починал от глад, каза Бъчварова.