При рекордно ниска избирателна активност гражданите на Варна избраха не кмет, а балотаж. От общо 289 000 гласоподаватели до урните в неделя отидоха близо 74 000 души.

При 100% обработени протоколи от секционните комисии, независимият кандидат Христо Бозов печели 30 на сто от гласовете. На балотаж на 7 юли отива и кандидатът на ГЕРБ Иван Портних. За него са гласували 26,89 на сто от гласоподавателите.

На трета позиция е независимият Чавдар Трифонов с 17,13 на сто от гласовете, следван от вечния кандидат-кмет на Варна Веселин Марешки с 16,15%.

Според Иван Портних ниската активност се дължи на цялостното отвращение от политиката в България. „Беше важно хората да излязат да гласуват и да изкажат мнения по теми, важни за града,” посочи доц. Христо Бозов в ефира на „Тази сутрин” по bTV, като изрази надежда варненци да излязат да гласуват на балотажа на 7 юли.

Кандидатът, подкрепен от ГЕРБ, подчерта, че опонентът му е подкрепен от БСП и е въплъщение на „статуквото на национално ниво”.

„Инициативният комитет, който застана зад кандидатурата ми, събра веднага 10 000 подписа. Хората искат истински независим кмет, който да работи за гражданите. Мисля, че те трябва да имат активно участие в управлението, готов съм да им го осигуря. Хората се умориха от партиите,” посочи Бозов, който категорично отхвърли аналогии с предишния кмет Кирил Йорданов, чийто заместник беше.

Въпреки че Йорданов имаше подкрепата на ГЕРБ, Иван Портних категорично отхвърли той да е подкрепял по някакъв начин предишния градоначалник. „Аз съм се включил в политиката преди 1,5 г., ясно е за всички варненци кой каква позиция е имал във времето назад,” обясни той.

Христо Бозов заяви, че на втория тур очаква по-голяма мобилизация сред гражданите, защото ако победи, ще е важно да е получил солидна подкрепа. „От ДПС не очаквам подкрепа,” декларира той, а опонентът му Портних контрира: „ДПС са дали подкрепа за г-н Бозов и на този тур – това е моделът, който имаме и на национално ниво.”