Въоръжените сили ще са длъжни да участват при провеждането на антитерористична операция у нас. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев след края на закритото заседание на съвета по сигурност към Министерския съвет.

"Ако законът бъде приет, ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие, което ме кара да мисля, че незабавно трябва да започнем подготовка на нашите военнослужещи, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти“, заяви министър Ненчев.

„Вероятно още в следващите няколко дни ще издам заповед за започване на незабавна подготовка“, допълни той. По повод намеренията да бъдат ограничавани правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, военният министър обясни, че подобни мерки и техният обхват ще зависят от конкретната заплаха.

„Обсъдихме го много подробно. Тази дискусия ще продължи и в рамките на Народното събрание в съответните комисии. Това при кои обстоятелства и в каква степен ще бъдат ограничавани права, зависи от конкретната заплаха“, уточни министър Ненчев.

Във връзка с друга от предвижданите мерки за задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, той коментира: „Има някаква реакция, но смятам, че предложения текст е справедлив.“

Междувременно главният комисар на МВР Георги Костов посочи, че не може да има борба с тероризма с кадифена ръкавица. „Балансът е много тънък между правомощията на службите и това какви права на гражданите ще бъдат ограничени.” Той коментира закона по време на празненствата по повод празника на МВР.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова също изрази подкрепа за закона с думите, че е много балансиран. По думите й тероризмът също ограничава човешките права.