Фонд, в който да се отделят средства за българските граждани зад граница, предлага Външно министерство. С парите ще се предоставят по-качествени консулски услуги.

Стоян Михайлов е живял в чужбина общо 9 години. Седем от тях е прекарал в Япония, където е преживял и трагедията с ядрената централа Фукушима. „Пред 2011 година по време на голямото земетресение и цунамито живеех в Япония. Аз не се бях паникьосал толкова, но сред другите българи и чужденци в страната имаше известна доза паника”, споделя младият мъж.

Тогава той и колегите му се опитали да се свържат с консулските служби. Оказало се, че те са се евакуирали с френски самолет и няма на кого да звъннат. За да се избегнат подобни ситуации, от Външно предлагат фондът, който ще се създаде, да предоставя средства за репатриране на българи и помощ при издаване на документи.

Средствата от фонда ще могат да се използват при бедствия, катаклизми и терористични актове, при които са били засегнати български граждани. Министър Николай Младенов смята, че въпросът трябва да се реши със закон, за да няма злоупотреби.

„Не чрез него да се дава някакъв празен чек на всеки, който смята, че може да пътува в чужбина и да нарушава законодателството. Напротив - всеки ясно да знае докъде и на какво може да разчита”, коментира Младенов.

Освен този фонд, от министерството предлагат още въвеждане на доброволен регистър на българите зад граница, за да се знае във всеки един момент колко са сънародниците ни, на които трябва да се окаже помощ в конкретна държава. Както в случая с Япония.

Бюджетът на фонда ще бъде договорен с Министерство на финансите.