България е отказала коридор на руските самолети за Сирия с мотив, че има съмнения по отношения на товара. Товарът е заявен като хуманитарна помощ, а в Министерството на външните работи са имали информация, че не се касае за хуманитарна помощ, а за вид въоръжение. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в предаването „Лице в лице” по bTV.

Отговорността и решението си е изцяло на МВнР, подчерта Ненчев. По думите му е твърде вероятно информация да е подадена от наши и чужди служби.

Убеден съм, че Външно министерство е взело единственото и най-правилното решение, посочи военният министър. „Не се съмнявам, че външният министър Даниел Митов е взел това решение въз основа на много задълбочен анализ. Бях уведомен, бях в течение, имах разговор и с премиера Бойко Борисов, и с президента Росен Плевнелиев”, каза още министърът на отбраната.

Според него това решение не би следвало да изостри прекалено отношенията между България и Русия.

„Ние сме добронамерени и не водим агресивна политика към когото и да е, придържаме се строго към правната рамка и приоритетите, които следва страната – по-силна интеграция в рамките на ЕС и НАТО и съблюдаване на тези решения, които се вземат от колективните органи”, категоричен беше Ненчев.

Ако се случи самолет с отказан въздушен коридор да излети в нашето въздушно пространство, трябва да съблюдаваме закона, изтъкна министърът.

„Законът ясно разпорежда, че нашите изтребители трябва да бъдат вдигнати в рамките на 15 минути, след което да прихванат самолета, който е нарушил нашето въздушно пространство, да го локализират, визуализират, да го предупредят да се приземи на летище, на което ние преценим. Ако откаже да стори това, трябва да предприемем други действия, за които не бих искал дори да споменавам”, разясни Ненчев.

За бежанската криза

Нито една европейска държава няма достатъчно сили да се справи с тази бежанска вълна. Възможно е да предотвратим част от действията на тези бежанци, само работейки съвместно с останалите страни-членки, заяви още военният министър.

На днешния ден на границата с Турция 68 военнослужещи със съответната техника, а на границата с Македония са само 10 души, отчете Ненчев.

Ние оказваме логистична помощ на МВР и главно на Гранична полиция на турската граница, уточни той.

Според него е възможно, когато има струпване на маси от хора, от „Ислямска държава” да се опитват да внедрят своя агентура, свои представители, които биха могли да извършат и терористичен акт.

Голяма част от мигрантите са майки и деца, които вероятно бягат от ужаса на войната. За нас няма съмнение, че сред тях има и такива, които са икономически имигранти и идват от относително спокойни страни, отбеляза още Ненчев.

„Нашата мисия е точно в това, трябва да бъдем наблизо, не знаем какви са тези хора и няма как да разберем. Често дори когато минават границата и ги заловим, те нямат документи. Да не говорим за случаите, в които преминават нелегално, тоест не знаем дали са в България и къде точно са преминали границата”, посочи министърът.

Оказваме пълна подкрепя на Гранична полиция с наличната техника, защото терените, в които преминават, са изключително трудни. Ако е необходимо, ще увеличим присъствието на наши военнослужещи, включително и техника, допълни той.

Има ли трусове в управлението?

„Ние от Реформаторския блок и нашите колеги от ГЕРБ преди всичко сме демократи и сме убедени в действията, които предприемаме. Затова ако нещата не вървят по този начин, спешно трябва да се свиква съвет на коалицията, който много ясно да разчете оттук насетне как ще бъде разпределено времето ни, какви решения и с какво мнозинство ще взимаме и да подпишем документ за намерения, една програма, която да съблюдаваме дотогава, докато можем да продължим да работим в този екип и състав”, заяви още Ненчев.

„Ако не се приемат определени закони, ако ние не сме в състояние да изпълним предизборните си обещания и обещанията, които дадохме пред българския народ, няма никакво основание да продължаваме да бъдем в управлението”, отсече той.