Дупката между ГЕРБ и Патриотичния фронт, която вчера откри в „Лице в лице” по bTV Менда Стоянова изглежда увеличава своите размери. Днес в същото студио съпредесдателят на ПФ Валери Симеонов разпалено обясни, че той и колегите му не са машина за гласуване. Темата, по която протече дистанционният диалог, бе увеличаването на външния дълг – обсъждането и гласуваното на който бе отложено за следващата седмица.

 „Ние не сме машина за гласуване. Каквото ще да си говори г-жа Стоянова. Не сме коалиционни партньори, г-жа Стоянова би трябвало да го запомни това(...) Като разчитат на нашите гласове, да не ни поставят ултиматуми от студиото на bTV. Като не сме от вашите, пък голяма работа.”, заяви Симеонов в реплика на думите на Стоянова, която вчера каза, че днес ще си проличи кой кой е, когато новият заем се гласува в парламента. Той допълни, че трябва да бъдат убедени, преди да гласуват.

На Симеонов не му станало приятно от това, че министрите, които „имат проблем”, ходят да го обсъждат с патриотите, а финансовият Владисла Горанов се появил днес 15-20-30 минути преди гласуването на дълга с „един лист, с една табличка, в която са разпределени цифри”.

Според лидера на НФСБ това било опит новия заем да се „пробута набързо”. Симеонов обяви, че Горанов е използвал като аргумент „евентуалния срив на Гърция”, за да убеди патриотите да подкрепят заема от 16 млрд. лева.

„Тезата на управляващите подлежи на проверка”, каза той и макар че заяви, че не иска да „влиза в клюки”, той представи тези за разходването на парите – предизборно финансиране.

Валери Симеонов се обясни косвено и по друга тема – комисията за пенсионните фондове, от която на Стоянова ѝ станало болно, след като видяла неговия подпис под този на лидера на БСП Михаил Миков.

„Ние си имаме собствено мнение. След като сме убедени, каква се явява г-жа Стоянова, че да ми държи сметка. Откъде-накъде да искам разговор с ГЕРБ? Това е унизително. Имаме достатъчно зрялост, опит, за да решим какво да правим и да отговаряме за постъпките си. Никой не може да ни държи сметка”, каза Симеонов.

И за да продължи пунктовете, по които ПФ няма съгласие с ГЕРБ, Симеонов обяви, че парламентарната му група няма да подкрепи санирането: „Как ще се санират по този идиотски начин? Това мирише на кражба! По времето на социализма имаше ли да ти дават нещо, без да си платиш своя дял”.

Симеонов за пореден път обяви, че няма да се чувства добре, ако падне кабинетът, и че патриотите нямат за цел да го саботират. Затова и не смята, че тези три неща – дългът, пенсионната реформа и санирането, няма да взривят управлението.

  • България с рекорден заем след продажба на държавни ценни книжа
  • Кристалина Георгиева не вижда проблем в новия заем
  • Мая Манолова поиска оставката на Калфин
  • Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга, обяви Калфин
  • Местан: Нямаме сделка с Борисов, а "ад хок" мнозинства
  • Главчев: Сериозни сме за намаляването на дълга
  • Румен Петков: АБВ няма да приеме оставката на Георги Първанов
  • Миков зове Плевнелиев за вето на ратификацията на новия заем
  • Томислав Дончев: Новият дълг няма да се отрази на джоба на българите
  • Плевнелиев няма да наложи вето на новия заем