Вотът на недоверие срещу правителството, който е предвиден за обсъждане в сряда в парламента, стана обект на художествено обяснение в дебат по темата в „Тази сутрин”. Едновременно с това обаче отговорът на най-популярния въпрос в последно време „Кой?” – насочен в конкретния случай към назначението на заместник-министър на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов, остана в жанра мистерия.

Димитър Главчев даде обяснение на лутането на ГЕРБ по темата на негативния вот, подходящи по-скоро за час по литература: „Обмисляхме отначало вот за цялостно творчество, тъй като политика липсва. От цялата трупа, която участва, има герои, които се изявяват особено активно и те ни помогнаха да изберем темата, както и протестиращите, и медиите и дясно представените хора. Тази изкуствена коалиция за управление дава възможност за разцвет на сюрреалима, което е освобождаване на разума, за да може да се изразява свободно”.

От „художествените измислици” на Главчев Алиосман Имамов от ДПС изпадна в унес, както сам призна. След като определи вота на недоверие като „ялов”, той посочи трите му основни цели - да се поддържа огънят в страната, да се поддържа митът, че ДПС има полза от всичко, да покаже зов за съществуване на ГЕРБ.

Само преди седмица за зам.-министър във ведомството, което залегна в основата на негативния вот, бе назначен Джейхан Ибрямов, който обаче се оказа с образование далеч от сферата на инвестиционното проектиране. Образователният му ценз стана пореден повод за критика към управляващите, които си постлаха бодлива кадрова пътека още от първия кандидат за министър на това ведомство арх. Калин Тихолов, свързан със скандала „Дюнигейт”.

Попитан кой предложи Ибрямов, завършил ВИФ, за поста, обяснено от ДПС като политическо назначение, Имамов влезе в тежко избягване на въпроса с въпроси: „Не искате ли да ви кажа в колко часа и на кое място е взето това решение?(...) Защо никой не попита защо няма министерства на туризма и на бедствията и авариите?(...) Искате да ви кажа колко има по физкултура ли?”.

Сравни и настоящия зам.-министър с вицепремиера Цветан Цветанов по времето на Борисов: „Може ли един физкултурник да командва МВР със същото образование, даже с по-нисък ценз?”.

В крайна сметка Имамов даде процедурен отговор, като обясни, че управляващите решават, премиерът предлага, а парламентът одобрява. На въпрос какви хора предлага ДПС за високи постове, той отговори – „подходящи”. На последвало питане кои са подходящите – депутатът отвърна – „тези, които притежават подходящите качества”. Не стана ясно обаче кои са подходящите качества, които поставят подходящите хора на подходящите места.

Йордан Стойков от Коалиция за България обяви, че екипът на Министерството на инвестиционното проектиране все още не е сформиран и тепърва предстои то да се разгърне с дейности. Основната според него ще е изготвянето на кадастър.

Той откри и положителна черта на вота на недоверие – ГЕРБ отново влиза в ролята на опозиция и се връща към инструментите на парламентаризма.