Парламентарната група на ГЕРБ е съсредоточила усилията си в „търсене на сближаване на позициите” и връщане на Изборния кодекс обратно в пленарна зала. Това стана ясно от думите на председателят на правната комисия Искра Фидосова след едночасова среща със Синята коалиция.

Не стана съвсем ясно обаче дали има затопляне на отношения, но от коментара на Екатерина Михайлова от ДСБ след разговорите може да се извади изводът, че по-скоро не. Оказа се, че десницата крайно разстроена от опита на управляващите да въведат понятието „опозиция” в Изборния кодекс.

В опит да смекчи реакцията на „сините” Фидосова обясни, че „ако се приеме да се запише какво е "опозиция, опозиционна партия и коалиция", това трябва да бъдат онези, които не са подкрепили сформирането на правителство след парламентарни избори”.

„Според дефиницията, която се предлага, излиза, че ние сме в управлението заедно с ГЕРБ, това не е така и ние абсолютно не сме съгласни”, отговори Михайлова. Десните обещават, че ще искат президентско вето и ще се обърнат към Конституционния съд, ако бъде прието подобно определение.

Макар че управляващите и десните се разминаха по този въпрос, Михайлова заяви, че имало сближаване по въпроса с протоколите - да бъде записано в кодекса, че всеки, който поиска - член на СИК, застъпници, наблюдатели, ще има възможност да получи протокол с мокър печат, подписан от ръководството на комисията, за да може да послужи при евентуално обжалване на изборите.

Оказа се, че днешният разговор на ГЕРБ със Синята коалиция не е първият. В сряда те са разговаряли и с БСП, но за дискусията и нейното „температурно измерение” не бе съобщено. Предстоели обаче разговори с останалите парламентарно представени групи.

„Право да имат представители в ръководствата на секционните избирателни комисии би следвало да имат и Синята коалиция, и „Атака”. Това каза в парламента Мая Манолова от БСП по повод консултациите за промени в Изборния кодекс. На въпрос за дефиницията за опозиция Манолова отговори: „Не искаме служебно предимство на гърба на останалите партии, в случая на Синята коалиция и „Атака”. Може да се намери решение за дефиниция, която на практика да включи като опозиционни партии всички партии, които наистина са такива. Преценката може да се направи на база отношението на политическите партии към управлението и правителството. Това понятие трябва да отразява ситуацията непосредствено преди изборите”.

От „Атака” пък искат първо промени в Закона за политическите партии преди промени в Изборния кодекс. Това стана ясно от думите на лидера на партията Волен Сидеров. „Парламентът в този момент не е парламент, а брокерска къща за купуване и продаване на депутати. Това трябва да се промени сега, за да се говори изобщо за избори. ГЕРБ открадна вече между 3 и 4 млн. лв. от субсидията на „Атака” и това е най-тежкият финансов удар, който е нанасян на партията”, заяви още Сидеров.

„ГЕРБ са крадци, как да преговарям с тях по каквито и да е изборни закони”, ядоса се той.