Успокояването на ситуацията около банките не се усети в поредния скандален ден в парламента. Лидери и членове на парламентарно представените партии продължиха да си разменят картончета с отговорности за т. нар. от тях „банкова криза”. Сред цялото това безсмислено говорене два часа бяха изгубени в определяне на дневния ред, въпреки че участниците в него се бяха разбрали предварително кои закони са приоритет.

Сам определил се като „спасител на банките”, Бойко Борисов обяви, че лидерът на БСП Сергей Станишев му е писал умолителен смс да се обади на управителя на БНБ Иван Искров и да помага. Запазилият мълчание до днес Лютви Местан не прие обвиненията, че един депутат от ДПС (Делян Пеевски – бел. ред.) е виновен за банковата криза и ги нарече „минимум некоректни”. Говорилият волно по темата Антон Кутев от БСП пък заяви, че ще поеме своята отговорност, ако същото направят Бойко Борисов и Румен Петков.

Ясно и разбрано

„ДПС беше с много ясна позиция по банковата криза, достатъчно отговорна, участвахме активно при преодоляването на притесненията, защото не бива да говорим за криза, дадохме своя принос за постигането на съгласието”, заяви с присъщата си яснота на изказа Местан.

Разбрал какво го питат журналистите – за доскорошния тандем Василев-Пеевски, той продължи: "Въпросът е интересен от друга гледна точка, аз знам какво ме питате, ще припомня, че някои знакови фигури в българския бизнес аз продължавам да не ги познавам, да не съм ги виждал физически, но все пак това наистина е друга тема. И ако до вчера проблемът беше в твърденията за съюз между определени хора, сега проблемът е в разлома между тях". Попитан не е ли това проблемът, той отрече и посочи, че банковата система не може да зависи от подобно нещо.

Набирал телефони

След като вчера лидерът на „Атака” Волен Сидеров обяви, че партията му няма да прави кворума, днес това се наложи да свършат редовно отсъстващите депутати от ГЕРБ, за да не ги обвинят, че не спазват споразумението.

„Всеки ден навиват с цялото си нахалство, че Борисов е създал банковата кризата – това са подли хора, на черното викат бяло и вървят напред и си вярват”, обясни Борисов. Нещо повече, оказа се, че в „спасителната” му дейност било включено и набиране на телефони.

"Искров ме беше търсил и аз не вдигам, защото не исках да се забърквам. Станишев ми написа смс: "Моля те да се чуеш с Искров", и аз ги набрах, за да има единство и да не се възползва никоя партия", сподели бившият премиер, но отказа да покаже съобщението с уговорката, че той "не е Бареков". Имал обаче да разкрива друго: "Ще кажа всичко – какво каза Искров, какво Орешарски и как се караха. Само да внимават – една думичка да се произнесе, толкова са виновни и нацапани".

Според Борисов банковата криза никак не била „свършила”, но когато се се радвал, че е „отминала”, вместо да си замълчат от БСП "го връщат" на тези с изказвания, които ги обвиняват за създадената ситуация.

Само ако и другите...

Точно за изказвания говори и Антон Кутев: „Ако трябва да поема отговорността, заедно с Бойко Борисов и Румен Петков, защото те имаха бая по-сериозни изказвания от моите ". Въпреки това обясни, че не се чувства виновен за банковата паника и може да бъда последният човек, който е виновен.

Финалът на работния ден за депутатите дойде по-рано от предвиденото, след като по обед кворумът се счупи. Така предвиденият за сряда блиц-контрол отпадна.