Кадровите промени са изцяло в правомощията на правителството, но да е ясно - няма политическа чистка. Това увери на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев във връзка със зачестилите смени на ръководители по ключови звена от изпълнителната власт.

Изявлението на председателя на левицата може да бъде разгледано като своеобразен отговор на публикувано по-рано днес във Фейсбук изказване на Бойко Борисов. В него лидерът на ГЕРБ посочва, че „БСП, ДПС и Атака няма да спрат с политическите уволнения, докато не изгонят всички кадърни и способни хора от държавата”.

Станишев очевидно не е съгласен с подобно тълкувание. Дори напротив – смята, че има още какво да се желае в тази посока , на кадрова подмяна.

„Част от промяната, която смятаме, че трябва да бъде реализирана, е и кадрова промяна. Дори не смятам, че правителството е достатъчно убедително в това отношение на този етап. И ние като партия имаме критики – например за Агенция „Митници”. Вярно, че г-н Танов боледуваше, но тук опира до ефективност на работата на митниците – ниска събираемост. Това важи и за други звена в изпълнителната власт, освен това има случаи на откровено политически назначения, които не са правени на професионален принцип. Там трябва да има промени”, подчерта лидерът на БСП.

Той не пропусна да отбележи още, че именно предишните управляващи са прибягвали до „чистки”, за каквито сега говорят.

„Цветан Цветанов смени всички директори на районните дирекции на вътрешните работи. Защо тези медии, които сега говорят за „политическа чистка”, тогава мълчаха? Или когато министърът на земеделието обяви в парламента, че всички директори на изнесените звена на министерството са сменени за един ден, защо мълчаха?”, попита Станишев и допълни, че „нещата трябва да вървят на базата на политиката на правителството и хората, които са способни да реализират тази политика”.

В новия политически сезон очаквайте...

„В началото на новия политически сезон очакваме истинска, сериозна дискусия по програмата на правителството. Очакваме да чуем от Пламен Орешарски като министър-председател приоритетите. Ще бъде направена оценка и на 100-те дни на правителството”, заяви Станишев.

„Приоритетни ще са темите за доброто управление и прозрачността. Готвят се промени в Закона за обществените поръчки за по-равен достъп до обществените поръчки. Трябва да се продължи и с диалога с гражданското общество”, посочи той.

Станишев декларира, че левицата ще настоява за увеличаване на минималната работна заплата и ще инициира дискусии по новите оперативни програми.

„Продължаваме работата по прегледа на лобисткото законодателство по времето на Борисов. 60 законови промени създаваха неравнопоставеност, условия за липса на конкуренция, за изкуствени монополи. Ще продължим премахването на подобни текстове от законодателството. Ще подкрепяме и окуражаваме българските производители и фирми”, обяви още Станишев.

„Трябва да утвърждаваме един отговорен и отворен парламент. Предвиждат се промени в правилника на Народното събрание, с които да се засили отчетността и надзора на регулаторите”, изтъкна пък председателят на НС Михаил Миков.

Акцент в работата на Народното събрание ще са и новите форми на парламентарен контрол – отчетност на правителството пред парламента, блиц-контрол. „Това е част от връщането на доверието към институциите”, отбеляза Миков.