"Притеснен", че от висене по сергиите за подписи, ще изпревари по тен премиера, лидерът на българските и европейските социалисти очаква лавинообразен скок в подписката за „Белене” в последните дни от кампанията. Министър-председателят на Тройната коалиция предупреди управляващите днес, че в историята се влиза с плюс, но и с минус.

Сергей Станишев припомни част от неизпълнените обещанията на правителството, включително за разкриването на 200 хил. нови работни места и за запазване и увеличаване на фискалния резерв. Към тях той добави ангажиментите да не се вдигат цените на тока, водата и парното – „новото поскъпване е факт” и това държавата да поема акциза върху горивата на земеделските производители – „не стана!”.

„Намираме се в края на мандата на това управление и искаме да припомним на ГЕРБ, че в историята се влиза с положителна оценка и с минус,” каза Станишев.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Подписката с искане за референдум по въпроса за бъдещето на АЕЦ „Белене” ще бъде внесена официално на 27 юли, добави председателят на ПЕС. По думите му тя вървяла добре и до момента били събрани 380 хил. подписа. Само за седмица социалистите успели да привлекат нови 115 000 подписа.

Тъй като набъбването на подписката ставало по-бавно в някои региони, включително София и Софийска област и днес депутатите на БСП се включиха в кампанията в 23 пункта на територията на столицата. Сам Станишев събира подписи на пункта до метростанция „Сердика”.

„За разлика от г-н Борисов, който хваща тен на мачове и други публични изяви, аз ще хвана тен от събиране на подписи,” похвали се пред медиите бившият премиер. От два дни той участва активно в попълването на подписката с надежда да преизпълни личната си квота от хиляда подписа. 

За да бъде свикано национално допитване за съдбата на несъстоялия се енергиен проект са необходими 500 хил. подписа. Ако се случи, това ще е първият референдум у нас от демократичните промени насам.