Депутатите отложиха гласуването на актуализацията на бюджета за четвъртък. След като два пъти удължаваха работното си време с идеята да приключат тази точка от дневния си ред днес, вероятността да се засекат с редовния протест пред парламента прекъсна дебатите, макар че от ГЕРБ бяха "против".

Предложението беше направено от депутата от Коалиция за България Петър Курумбашев. Преди това след прочитане на списъка на депутатите, заявили желание да се изкажат по актуализацията на бюджета, председателят на парламента Михаил Миков заяви: "Все повече хора се събират отвън".

Преди малко повече от седмица, когато ревизията на бюджета беше обсъждана на късно заседание на ресорната комисия на първо четене, именно това "засичане" доведе до сблъсъци и до аварийно извеждане на депутати и министри с бял автобус.

Лява метаморфоза

По време на дебатите по-рано управляващите БСП и ДПС видяха метаморфоза и "олевяване" на ГЕРБ заради предложенията им за промени в закона за бюджета. В същото време от партията на Бойко Борисов не излязоха от дебата убедени, че актуализация на бюджета е необходима. Такива бяха изводите след първата половина от разгорещените дискусии при гласуването на второ четене на закона за държавните пари.

От парламентарната трибуна Сергей Станишев заяви, че вижда метаморфози. "Хора, които за четири години замразиха пенсии и пари за майки, сега предлагат социални мерки", каза той. Лютви Местан излезе със същата теза. "При днешния дебат вие проявихте едно не просто олевяване, а дадохте повод да се говори за левичарството като късната болест на българската десница", категоричен беше лидерът на ДПС в обръщението си към ГЕРБ.

Повод за изводите стана предложението на ГЕРБ направено преди дни за актуализация на бюджета в рамките на 20 милиона лева, в които да има и социален пакет от 150 милиона лева.

"Ако някой чужд експерт слуша дебатите днес, ще причисли всички оратори към лявото, с изключение на един-два оратори от ГЕРБ", добави Местан.

Бюджетът - територия на изпълнителната власт

Лидерът на ДПС коментира и плановете на президента Росен Плевнелиев да спре актуализацията на бюджета с думите, че ако наистина има намерението, то трябва да вникне в дебатите по същество и още веднъж да премисли това свое намерение. "Не случайно по отношение на Закона за държавния бюджет, дори законодателният орган е лишен от инициатива - дори 240 народни представители в купом не могат да внасят проект за държавен бюджет, нито да искат негова промяна. Това е изключителна територия на изпълнителната власт. Бюджетът показва политиката на правителството", смята Местан.

Политически анализ и стари доводи

Дебатите при второто четене на закона за държавния бюджет освен анализ на политическата ориентация на ГЕРБ, повториха и доводите за нуждата от промяната. По думите на Станишев при планирането на бюджета на Симеон Дянков е имало прогноза за икономически растеж, която няма как да се сбъдне. "Това не е моя констатация, а на служебното правителство на Марин Райков", отбеляза той. Влизайки в конкретика лидерът на БСП каза, че няма как да се премълчи отчета на Министерството на финансите за първото полугодие, според който има тежко неизпълнение на прогнозата за приходи. "Двата основни данъка, особено по акцизите, има намаляване на приходите в сравнение с 2012 г. Публично известно е, че най-силната част на бюджета е първото полугодие. Прогнозата на НАП и Агенция "Митници" е дупка от 1 млрд. лв. Правителството намалява тази прогноза на 500 млн. лв.", добави той.

Румен Гечев от левицата посочи, че в момента е пет пъти по-нисък е растежът от заложения от ГЕРБ в бюджета. Той заяви, че в Бюджет 2013 се предвиждаше ръст от 1.9%, а служебното правителство направи корекция и свали ръста на 1%.

ГЕРБ на своя страна коментираха, че намерения за справяне с контрабандата на управляващите са били една предизборна амбиция, която не намира реализация в сегашното предложение. Владислав Горанов добави, че депутатите от ГЕРБ не са могли да променят становището си след дебата. "Не можахме в първото гласуване с дебата, с данните от полугодието да бъдем убедени, че най-лесният път, избран от правителството, е най-правилният за изпълнението на публичните средства. Предложихме различен вариант за изменение на закона за държавния бюджет, за да бъде запазено съществуващото салдо в републиканския бюджет, поне новият дълг да бъде в доста по-ограничени размери, а в разходната част да се осигурят 40 милиона лева, които да покрият социалния пакет", посочи Горанов.

Злоупотреба с числата

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов обвини Горанов в злоупотреба с числата. "Няма как да измислите аргументи, защото икономическата активност е свита и продължава да се свива. Българската икономика е замразена от 4 години, размразяването е тежък процес. Това, което правим в момента, е преодоляване на тази тежка ситуация. Няма как да очакваме приходи от една смачкана икономика", заяви Имамов.

Дебатите по бюджета бяха прекъснати за почивка, а депутатите удължиха работното си време до 16 ч.