ГЕРБ предлага актуализация на бюджета в рамките на 20 милиона лева, в които ще влезе и социален пакет от 150 милиона лева, обяви след среща със синдикатите лидерът Бойко Борисов. На въпрос на bTV защо дясна партия предлага лява мярка на лява партия, той отговори с принципа за „по-малкото зло”:

„Ние сме против актуализацията на бюджета. Точка. Но понеже те така или иначе ще го актуализират. Искат да вземат един милиард. Казваме, ако правят това зло, да направят поне по-малко зло. Да вземат 200 милиона да актуализират, като предлагаме 150 за социални мерки, но ясно да се каже на работещите хора, че от техните данъци ще отидат парите за социално слабите. Ясно и точно да се знае, че това е солидарност на обществото, а не, че някой ги дава”.

Борисов призова и за всеобщо сядане на масата, но без политиканстване да се кажат какви са истинските проблеми в енергетиката след „Цанков камък” и „Белене”. Според него с „популистките” обещания на социалистите с намаляване цената на тока ще се достигне единствено до фалит на НЕК, а оттам и до масови стачки.

Според него избори трябва да има, за да се успокои обществото, но в момента Сергей Станишев „играе поредната си игра”: „Хвърля г-н Орешарски на амбразурата, има наглостта на Бузлуджа да му задава задачи. Тяхната цел е колкото може повече да се отдалечи времето за предсрочни избори, за да може да откраднат повече пари”.

По темата заслужават ли депутатите лятна почивка Борисов коментира с усмивка: „Нормалните хора излизат две седмици отпуска, една седмица отпуска. Имат семейства, имат деца, проявявам разбиране към това. Направих магистрала до морето – за три часа са си тук, така че следобед ще се върнат за плажа. Затова ги строихме”.

Попитан къде е Волен Сидеров, бившият премиер отговори: „Те го прибраха - Тройната коалиция, защото им създава големи проблеми в Европа, и си го пробраха малко да си почине. Пускат сега женския му батальон да поддържа огъня. Белята, която направи на Станишев и Местан, е толкова голяма в Европа, че... това е причината”.

Лидерът на ГЕРБ отказа да каже „лоша дума” за службите от „колегиално отношение” по повод събитията от последната седмица.

Преди да остави другите участници в срещата от ГЕРБ – Тотю Младенов и Владислав Горанов, да бъдат „по-красиви”, той каза още, че вот на недоверие вероятно ще бъде искан, но няма да мине.