Законът за образованието на практика не засяга децата на украинските българи. Това заяви пред журналисти в парламента посланикът на Украйна у нас н.пр. Микола Балтажи, който се срещна с председателя на парламента Димитър Главчев заради информациите, че бившата съветска република потиска с нови законови промени идентичността на малцинствата си.

„В българската гимназия в Украйна се преподава и на български, и на украински, като до IV клас обучението е на български, украинският се изучава като предмет, а след това нещата се обръщат”, обясни дипломатът. Той подчерта: „Нищо не се закрива!” и заяви, че темата се политизира с цел манипулация.

По думите му новият Закон за образованието заменя съветските стандарти с европейски. Според конституцията на Украйна държавният език е украински, но се гарантира спазване езика и на националните малцинства, включително и на българското, подчерта посланикът, цитиран от БТА.

Балтажи добави, че неотдавна проведените независими външни атестации на ученици в Задкарпатието, където преобладава унгарското малцинство, са показали много ниско владеене на украински език, което пък на свой ред спъвало децата по-късно при кандидатстване в украинските университети, както и при желание за работа в администрацията.

Дипломатът посочи, че Киев е дал текста за експертиза в Съвета на Европа.

„За мен най-важно е, че няма да има никаква промяна, която да засяга българското национално малцинство, каквито притеснения има”, коментира Димитър Главчев.