След срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с браншовите организации от сферата на туризма, в Министерския съвет постъпиха шест предложения за заместник-министър на икономиката и енергетиката, който ще отговаря за туризма, съобщи правителствената пресслужба.

След проведената среща представителите на сектора са приветствали идеята премиера новият зам.-министър да бъде човек от бранша и изпратиха в срок своите кандидатури.

Предложенията са:

Бранимир Ботев е председател на НС на Винарска изба "Долината на розите", председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България; член на УС на Национален борд по туризъм, член на УС на "Деловая Россия" - Европа, член на Консултативния бизнес научен съвет при Министъра на земеделието и храните. Ботев е предложен от 29 браншови организации и частни фирми.

Елена Иванова председателства Съюза на собствениците в "Слънчев бряг” и е собственик на хотелите „Амфора“ и „Империал“ в Слънчев бряг. Нейната кандидатура е подкрепена от 12 браншови организации, сред които тези на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Български съюз по балнеология и спа туризъм и др.

Валери Стоянов е зам.-изпълнителен директор на ИА "Военни клубове и военно почивно дело" в МО. Бил е прокурист и член на СД на "Хемусхотелс" АД, както и изпълнителен директор на "Пампорово" АД, член на СД на "Слънчев бряг" АД, управител на "Интерхотел Гранд хотел София". Той е предложен от Българската туристическа камара, Съюза на екскурзоводите и още няколко организации.

Анелия Крушкова - бивш председател на Агенцията по туризма и бивш зам.-министър на транспорта, била е съветник на министъра на държавната администрация, управител на болница "Токуда" и управител на спедиторски компании.

Славка Бозукова - главен редактор и изпълнителен директор на „Стандарт. Тя е предложена от е пхредложена от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и Съюз на българската туристическа индустрия.

Алекс Орешков - доктор по география на туризма в БАН, магистър "Туризъм и хотелиерство" от СУ, управител на хотел "Лъки Банско". Управлявал е и Хотели "Принцес", Хотел "Берлин Парк", Хотел "Скай Уей". Орешков е издигнат от Асоциация на специализираните експерти в туристическа индустрия, Българска туристическа камара, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти.