По-малко от седмица, след като вътрешният министър заподозря, че протестите на противниците за „горския закон” са в услуга на организираната престъпност, Цветан Цветанов ревизира позицията си.

От парламентарната трибуна силовият министър обяви, че се отнася с уважение към протестиращите хора. Той заяви това в рамките на парламентарния контрол, докато отговаряше на депутатите Ваньо Шарков и Димо Гяуров. Въпросът на сините народни представители бе свързан с наличието на тежковъоръжени полицай на протеста на „Орлов мост” на 13 юни.

„Когато говорим за протести, да се съобразяваме с допустимото по закон”, отговори Цветанов. По думите му задаващите въпроса си противоречат, защото „хем търсите вина в полицейските служители, че не са освободили кръстовището и в един момент казвате – защо се изнасят тези лица, които незаконно са блокирали кръстовището”, каза вицепремиерът.

„Ако се бяхме вслушали във вашите указания в една част от въпроса, това означаваше, че трябва да спазим пълната сила и спазване на закона, за да осигурим реда”, допълни Цветанов.

„Полицейските служители - и те имат семейства и близки и разумът винаги надделява в такива ситуации. Отнасям се с уважение към тези, които протестират, защото това е демократично”, каза министърът.

После обясни, че и по време на протеста е пострадал и полицай, срещу когото е оказана агресия от мирно протестиращите граждани.

„Полицаите са въоръжени, гражданите – не. Нека да защитим честта на полицейските служители”, апелира министърът с допълнението, че протестиращите са минали по всички пътни артерии, по които са пожелали, но са били съпровождани от служителите на реда.

Ваньо Шарков припомни думите на премиера, че всеки полицай трябва да си поеме отговорността, ако е посегнал на човек. Според Шарков, при по-добра организация можело да не се стигне до блокиране на кръстовището. Депутатът определи „изтласкването”, което министърът спомена в отговора си, като „изнасяне”.