Има петима прокурори, които искаха да ме разходят на един доста добър туристически тур из Съдебната палата. Не боли, че съм обвиняем, но тези, които сега управляват, искат да ме репресират, защото знаят какво е направено в сектор "Сигурност" от 2009 г.

Така зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов коментира в предаването „Хрътките” по bTV последния си разпит в Софийска градска прокуратура. След като беше разходен между Спецпрокуратурата и няколко от залите в Съдебната палата, Цветанов излезе оттам като обвиняем.

Той обаче отрече за пореден път да е използвал незаконни СРС-та или да е използвал МВР за упражняване на рекет върху бизнеса и политически опоненти.

„Това е спекулация, угодна за управляващите. През тези над 20 години престъпният свят е получавал подкрепа от тях. Никога, по никакъв повод не съм събирал информация в МВР за бизнесмени”, заяви вксминистърът.

Той изтъкна, че познавал Делян Пеевски в качеството му на депутат. „Когато е искал среща, съм го канил в кабинета”, добави той и поиска Пеевски да бъде попитан „защо е това ожесточение срещу него”.

Цветанов определи "като лъжи и клевети" подробните описания на бившия министър Мирослав Найденов за милиционерщината и тоталното следене, включително и на министрите по време на мандата на ГЕРБ.

Протест срещу мафията

Протестът в центъра на София е протест срещу мафията, каза още Цветанов по повод общественото недоволство срещу назначението на Делян Пеевски.

"Вчера много ясно изразихме позицията на ГЕРБ от парламентарната трибуна, че това, което се случи, ние го знаехме преди десет дни. Затова изпратихме писмо до президента с подписи на 97 депутати от Парламентарната група на ГЕРБ за свикването на Консултативен съвет."

На въпрос какво има против това Делян Пеевски да бъде на върха на ДАНС, Цветанов каза, че това е "недопустимо от много факти и обстоятелства, които са се случили през последните години". Цветанов не отговори дали противоречивият депутат от ДПС е разследван през последните години.