Епизод в компроматна война видя вътрешният министър Цветан Цветанов в скандалите около избора на Венета Марковска за член на Конституционния съд. В същото време вицепремиерът определи като неофициално предупреждението от Европейската комисия за нов междинен доклад за България след избора на конституционни съдии в парламента.

Изборът на всеки конституционен съдия трябва да бъде на базата на неговите професионални качества, каза пред БНР Цветанов и заяви, че не иска да коментира случая с избора на Марковска, защото няма правно основание за това. „На дневен ред излезе това, което сме наблюдавали и ще наблюдаваме и в бъдеще – компроматната война,” заяви Цветанов. „Аз не искам да влизам в този дебат, защото той трябваше да се проведе, и се проведе, доколкото беше възможно, в българския парламент.”

Скандалът „Марковска” се заформи след избирането й, заедно с Анастас Анастасов, за член на КС от квотата на парламента и беше породен от съмненията за конфликт на интереси около бившия заместник-председател на ВАС. В правната комисия на Народното събрание постъпи анонимен сигнал срещу нея, свързан с ареста и освобождаването на приятеля й - Георги Георгиев. Смята се, че уволнението на двамата полицаи, които са задържали Георгиев, е дошло след среща на Марковска с високопоставен представител на МВР. Полицаите бяха възстановени на работа от Цветанов.

За срещата на неговия заместник Веселин Вучков с Марковска шефът на МВР каза, че никой никого не е подлагал на натиск. „Тази среща въобще не бих искал да я слагам като нещо важно, защото от нея не са последвали никакви решения, които да са били на база някакъв натиск.”

Брюксел разкритикува Народното събрание за прикриването на сигналите срещу съдия Марковска по време на изслушването на кандидат-членовете, а в отговор на журналистически въпрос в сряда говорителят на Еврокомисията Оливие Баи обяви, че комисията може да изготви извънреден допълнителен доклад за България по правосъдие и вътрешни работи до края на следващата година, ако прецени, че ситуацията го налага.

„Имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите,” каза Баи. В днешното си интервю обаче Цветанов контрира: „Бихте ли ми казали къде е официалната позиция на ЕК... Това не е официална позиция, изпратена до България.” В мониторинга на реформите в правосъдието и вътрешния ред има официална кореспонденция, която се води с официални представители - министрите на вътрешните работи и на правосъдието, и с премиера, обясни Цветан Цветанов.

На този фон още един представител на ЕС даде сигнал, който едва ли може да се пренебрегне. Европейският съюз може да преосмисли финансирането за България, особено в областите, свързани в правосъдието и вътрешните работи, заяви пред националното радио бившият докладчик за страната ни в Европейския парламент Джефри ван Орден.

Не е вярно, че след отпадането на възможността за налагане на предпазни клаузи, Европа вече няма средства за въздействие върху процесите у нас. „България получава много сериозна финансова подкрепа от Европейския съюз, получава много пари и конкретно за тези области, които попадат в обхвата на мониторинга, за да изпълни посочените там изисквания. Има възможности за преоценка как се харчат парите и какви суми трябва да бъдат отпускани занапред,” заяви британският евродепутат.

Според него предупреждението на Европейската комисия за възможен извънреден доклад трябва да бъде взето под внимание и анализирано. Българските власти трябва да дадат на Брюксел нужната информация и уверения за противоречивото назначение в Конституционния съд, каза евродепутатът. По думите му това, че „такива неща продължават да се случват в ключова сфера” е разочароващо.