Новият-стар зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов определя позицията си в партията не като привилегия, а като отговорност. Той изрази мнение, че един пост не трябва да се възприема като концентрация на много власт и обяви, че ще продължи да работи, „както досега”.

Коментарът му дойде след днешната Трета национална конференция на ГЕРБ в София, на която бяха избрани единодушно трима заместници на лидера Бойко Борисов – Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова, която ще отговаря за всичко, свързано със София, образование и култура, и Димитър Николов, чийто ресор ще бъде регионалната политика, както и досегашния Цветан Цветанов. „„Аз ще се занимавам с чисто организационната работа, структурите на партията”, обясни Цветанов.

Това е поредна стъпка към т. нар. „преразпределяне на властта” на вътрешно-партийно ниво, след като наскоро за втори заместник на Борисов беше посочена Цецка Цачева.

Дотогава единствената „дясна ръка” на Борисов беше Цветанов, заради което партията и персонално лидерът понесоха редица критики. Зам.-председателят и бивш вътрешен министър е обвиняем по три дела за незаконно подслушване, а над управлението му продължава да тежи сянката от опитите за намеса в съдебната система, множеството силови арести при полицейски акции, наречени дори на името на съдии.

За отношението си към съдебната власт, той заяви: „Може би някой път съм бил по-емоционален. Нашият лидер е прав, че действително не трябва да се води подобен диалог с представители на съответните институции. Има други механизми, които могат да бъдат много по-успешни.”

За последно той предизвика критиките на лидера Бойко Борисов в средата на миналата седмица, след като влезе в задочен спор с депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за това кой какво влияние е оказвал на съда.
Въпреки това, Цветанов остана на високия си партиен пост, макар че Искра Фидосова се раздели със своя след скандала с тефтерчето на Филип Златанов от Комисията за конфликт на интереси.

„Аз не смятам, че трябва да тълкуваме дали някой е понижен, или не. За мен по-важно е да продължа да работя по същия начин, защото досега винаги, когато съм работил за успехите, които е постигнала партия ГЕРБ, винаги сме успявали”, заяви Цветанов.

Все пак той обеща да „извлече своите поуки от дадени грешки” в поведението си. „Винаги съм се стремял да говоря истината и може би това на моменти в политически план е проблем, когато назоваваш проблемите с истинските имена”, коментира обаче бившият вътрешен министър.

„Имаме възможност да надграждаме над това, което сме изградили като основа, и това е бъдещето, което ни предстои – да реализираме успешните политики и да постигнем убедителни победи в предстоящите вотове”, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Според него трябва да има има разпределение на повече отговорности на повече хора в партията. „Когато една партия вече има над 78 000 членове, е съвсем нормално и разбираемо да има повече хора, на които да се разчита”, аргументира мнението си той. „Трябва действително изпълнителната комисия да стане колективен орган, който да задава реалните политики и решения, които трябва да бъдат представяни и да се взимат”, добави Цветанов.

Той изрази убеденост, че през настоящата година ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, защото „българските граждани го желаят, а и всеки един от нас иска да се върне в европейската перспектива”.

За зависимостите

В отговор на критиката от страна на лидера на ДПС Лютви Местан, че Цветанов е „воденичен камък” на врата на Бойко Борисов, зам.-председателят на ГЕРБ отрече: „Никой по никакъв начин не държи под каквато и да било зависимост когото и да е било.”

„Всички депутати, общински съветници, кметове, симпатизанти и членове са ми еднакво близки. Винаги разчитам на тях и те могат да разчитат винаги на мен”, обясни той.