Пушачите ще усетят плавно увеличаващите се след 2015 г. крайни цени на цигарите. Следващите 3 години подоходните и корпоративните данъци и акцизи остават същите, с изключение на цигарите. Това обяви днес заместник-финансовият министър Людмила Петкова.

От 2015 г. обаче цигарите ще се облагат с по-висок акциз, който ще нараства стъпаловидно до 2018 г. Людмила Петкова не даде график с конкретни числа проценти как ще се увеличават акцизните ставки след 1 януари 2015 до 2018 г., но за някои марки цигари тя не изключи крайните им цени след 4 години да ударят 6-7 лева за кутия.

Според европейските директиви до 2018 г. страната ни трябва да начислява 176 лева акциз за всеки 1000 къса тютюневи изделия. Акцизът в момента е 148 лв./хил. къса.

Заради тази предстояща акцизна промяна дистрибутори и вносители на цигари предупредиха, че започват още от тази зима плавно увеличение на цените на техните марки с между 10-20 стотинки за кутия. „Булгаргабак” само преди дни увеличиха цената на една от най-масовите марки - „Виктори”, с 10 стотинки.

Според цигарения бранш така пушачите обаче ще усетят по-плавно оскъпяването на техните марки цигари следващите 4 години.