Проектобюджет 2015 ще бъде обсъден от партньорите в Съвета за тристранно сътрудничество. Очаква се ябълката на раздора при разговорите между правителство, синдикати и работодатели да стане минималната работна заплата.

По-рано Надзорният съвет на НОИ отхвърли проектобюджета за Държавното обществено осигуряване, това не означава, че дебатите са спрели. Основният мотив за отхвърлянето е замразяването на доходите през 2015 г.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин ще настоява минималната работна заплата да стане стане 380 лева. Предварителните настроения показват, че той ще получи подкрепата на синдикатите. Работодателите са твърдо против вдигане на минималната заплата, която в момента е 340 лева.

Социалният министър е предложил възрастта за пенсиониране за трeта категория труд да бъде увеличена с два месеца, а не с четири, както предвижда проектът на финансовото министерство. Калфин е настоял и за това хората, на които липсва една година възраст, да се пенсионират,- да могат да го направят, но срещу пенсия по-ниска с 0,4%.

И още - след едногодишното замразяване през тази година, от 2015 -та пенсионна възраст и осигурителният стаж за пенсия отново започват да се увеличават с по 4 месеца всяка година до 2017-та. Запазва се и т.нар. "швейцарско правило" при пенсиите - от 1 юли догодина ще се увеличат с 1,9%, през следващите години с още над 2%.