Три годишно обучение за придобиване на бакалавърска степен, поискаха студентите. Те обсъдиха стратегията за развитие на висшето образование на среща при премиера и с министъра на образованието.

Според Анелия Клисарова, подобна промяна е възможна, ако бъде увеличено магистърското обучение от една на минимум две години.

Управлението на университетите, участието на студентите в него и начинът на финансиране на висшето образование са темите, които младежите са очертали пред просветния министър. В дискусията се включиха над 80 студенти от 30 висши училища в цялата страна.

„Не сме насочили достатъчно прагматично обучението, затова се получава конфликт между университетите и работодателските организации. Най-честата критика, която съм чувал от бизнеса е "студентите не са подготвени за първия си работен ден". Усилията трябва да бъдат насочени към повишаване качеството на нашето висше образование и към превръщане на нашите университети в предпочитано място за обучение”, заяви премиерът Пламен Орешарски.