Парламентът започна работа едва след третото преброявне на депутати в петък. при първия опит се регистрираха 112 народни представители. От ГЕРБ в залата бяха само Дарин Димитров, Десислава Атанасова, Даниела Дариткова и Красимир Ципов.

Председателят на парламента Михаил Миков обяви 15-минутна почивка, след която направи втори опит за събиране на кворум и откриване на заседанието. Двама души обаче не му достигнаха. Регистрираха се 119 народни представители, а от ГЕРБ в залата беше само Десислава Атанасова.

Миков обяви втора 15-минутна почивка, след която ще се направи трети опит за събиране на кворум. При него се регистрираха 122 депутати, макар че никой от групата на ГЕРБ не присъстваше. Те влязоха след откриване на заседанието.

Цецка Цачева коментира, че в този състав Народното събрание не може да работи и това се е потвърдило с невъзможността да бъде събран кворум. Тя обясни и действията на съпартийците си: „Това е наша тактика, имаме възможност като парламентарна процедура да го правим, защото кворумът е работа на управляващите. Три парламентарни групи със 143 народни представители не могат да осигурят кворум, за да започне работа днешното заседание”.

"Оказва се, че правилата, които важат за всеки нормален българин, единствено и само за ГЕРБ не важат – те могат да идват на работа, могат и да не идват, могат да закъсняват. Това не е нормално поведение. Никой работодател не би търпял подобен работник", отговори Мая Манолова от Коалиция за България.

Парламентът трябва да обсъди Закона за здравето, затова в пленарна зала е и ресорният министър Таня Андреева.

Междувременно народните представители решиха да гласуват Бюджет 2014 на извънредно заседание следващия вторник.