В Министерския съвет е било предложено Националната здравноосигурителна каса да бъде „фалирана”, за да се смени Надзорният й съвет, а в същото време се готви скрита приватизация на НЕК чрез продажба на дълга й. Това обяви президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев, който заедно със социалните партньори участва в срещи с ГЕРБ и управляващите в парламента.

„Двама очевидци твърдят, че високопоставена личност в изпълнителната власт иска да фалира НЗОК”, каза Тренчев пред Коалиция за България и ДПС и уточни, че става дума за министър.

„Бил е подхвърлен вариантът: „Има варианти да фалираме касата, да назначим квестори и да разкараме този Надзорен съвет, защото той не е послушен”, разказа Тренчев.

Той посочи, че трябва да се допита до източниците си за това дали са готови да излязат с имената си и да потвърдят думите му.

Според синдикалиста, най-вероятно идеята е била да се спести актуализацията на бюджета.

Дълг срещу НЕК

По-рано днес на пресконференция Тренчев обяви, че има информация за предстояща продажба на дълга на НЕК. Той изрази опасението, че при служебен кабинет ще започне масова подмяна на директори на държавни предприятия.

Според съветника по енергийните въпроси на синдиката Ангел Божилов е тревожен фактът, че НЕК генерира загуба 1 млрд. лв. годишно. „Засичаме опити на определени кръгове да вървят към скрита приватизация”, каза Божилов.

„Зад подобно изкупуване могат да стоят единствено и само краткосрочни, спекулативни цели”, отбеляза Божилов и посочи, че същата компания се намесва в плана за оздравяване на ТЕЦ "Варна", но не пожела да я назове името й.

„Не бива да се забравя, че в НЕК има подценени активи - язовири и каскади - почти една трета от българската енергийна система. Ако влезе чуждестранен инвеститор по схемата "дълг срещу собственост", незабавно ще трябва да бъде реструктуриран пазарният модел на НЕК”, каза Божилов.

Той обясни, че за да се покрие текущият дефицит на годишна база в НЕК от 1 млрд. лв., е необходимо повишение на цената на електроенергията с 35-40 процента. „Ако трябва да се покрият и вече натрупаните задължения на НЕК, това увеличение трябва да бъде от 80 до 100 процента”, смята Божилов.

Според него идеята, че подобни стратегически предприятия могат да бъдат оздравени чрез приватизация, е твърде компрометирана.

В същото време всичко е спокойно

Очакваните срещи на представители на работодателски организации и синдикати с управляващите и с най-голямата опозиционна партия така и не доведоха до помиряване на политиците в името на работещ парламент.

Властта увери бизнеса, че икономиката е в добро състояние и подкрепя предложените от социалните партньори мерки, а КБ и ДПС декларираха, че ще останат в парламента до края на юли. На свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва организираното от партията му събитие, за да подчертае за пореден път, че няма да участва на нови консултации.

 "Разбирам тона и съдържанието на вашата декларация", каза лидерът на ДПС Лютви Местан в своето изказване по време на срещата.

"Докарахме я до тук - самият факт, че в шест изказвания се съдържа призива да се изпълни основно конституционно задължение, а именно парламентът да работи, говори за тежък проблем", призна Местан. Той отново заяви позицията на ДПС в подкрепа на необходимостта от актуализация на бюджета на НЗОК.

Той декларира, че като председател на една от партиите, които по всяка вероятност ще намерят място в следващото Народно събрание, е готов да не бъде опозиция по 3-4 приоритетни теми, които ще изискват тежки реформи.

От името на БСП Атанас Мерджанов потвърди, че ще групата на левицата ще участва в дебатите и ще подкрепи актуализация на НЗОК. "Коалиция за България" винаги е била на позицията, че Народното събрание трябва да работи и многократно е давала примери с конкретни законопроекти, които трябва да бъдат приети, като в това отношение социалистите не са имали разногласия с ДПС, посочи Мерджанов.

"Дано ни слушат и тези, които сега не са тук, пожела си в края на срещата председателят на парламента Михаил Миков, визирайки отсъствието на ГЕРБ и "Атака".

Той призна, че се радва на заявената по-рано от ГЕРБ позиция, че партията на Борисов ще участва в заседанията на парламента, но с оглед досегашния си опит призова да не се избързва с радостта.

Основните ключови макроикономически и финансови параметри не са влошени спрямо миналата година. Това е посочил премиерът Пламен Орешарски на срещата си с председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев и председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, съобщиха по-рано от МС.

Не фалирайте държавата

Ние не сме съгласни, че държавата е фалирала или е пред фалит. Тя няма да фалира, ако не я фалирате вие политиците. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал на среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и придружаващи го депутати.

По думите му, икономиката се е развивала добре, а борсата за една година (до 30 май) е качила 40%, а само за месец юни има 20% понижение. Той допълни, че кризата с банките до голяма степен е била създадена отново от политици и след като тя се е решила, борсата е върнала обратно 10%.

На реплика от страна на Велев, че той има вина заради изказванията си, че страната ще фалира, Бойко Борисов отговори: „Ама тя е”. Лидерът на ГЕРБ припомни, че когато Сергей Станишев е говорил публично, че ГЕРБ е изял държавния резерв, това не е било вярно.

След като Велев каза, че от политиците се иска да си говорят и да работят, Борисов каза: "Не мога да си говоря с тях, аз ходих на всички консултации – излъгаха ме".