Много сериозно сме се амбицирали, в Министерство на транспорта, да прекратим корупцията там, където тя се шири най-силно – при книжките, при СЕМТ разрешителните и при проверките на пътя. Такъв приоритет в работата си обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в интервю пред БНР.

„Сериозни нарушения има при проверката на изпитите за шофьорски книжки. Главно са попълвани предварително листовки, раздавани са по специален начин”, посочи Папазов, добавяйки, че следващата седмица новият шеф на ИА „Автомобилна администрация” ще даде подробна информация.

По думите на министъра много хора са взимали практически книжки без да имат напълно знанията за шофьор. Може би са попълвали предварително всички листовки и може би са си вземали по-леко изпита, предполагам не безплатно, срещу някаква услуга на съответния изпитващ, предположи той.

За цифровизацията, Папазов каза, че са си свършили перфектно работата. "На 15 юли 2013 г. след разговори с ЕК, беше получено одобрение от комисията за държавната помощ за декодерите за българите. Мярката е в размер на 15 млн. с прогнозна стойност на декодерите 60 лева с ДДС", припомни Папазов. Той съобщи, че покритието е 96,2% в момента.

„Предполагам, че абсолютно всички хора, които работят в момента в Областните управления ще бъдат сменени. Освен това ще бъдат закрити регионалните звена, за да се види, че веднъж завинаги трябва да се спре с тези действия”, заключи министър Папазов.

По повод бюджет 2014, министърът каза, че има изисквания. "Всичко е готово и разписано по съответните пера и е предадено в МФ. Текат обсъждания засега. Електронното правителство, спасяването на БДЖ, това са много важни неща, както и преустройството на някои от администрациите, които да освободят средства и да се намали административната тежест. Никой няма да бъде алчен, защото всички разбираме каква е ситуацията. Ще вземе мерки по ограничаване на администрацията и парите да бъдат достатъчни", допълни транспортният министър.