Демократичната прореформистка общност в България трябва да работи заедно, за да постига реални резултати. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” Трайчо Трайков от „Нова република”.

Той подчерта, че в случая не трябва да се говори за „десница”, а за „Нова република”, „Да, България” (които са позиционирани в ляво-център) и тази част от остатъчния Реформаторски блок, която не подкрепя статуквото. „Тези формации трябваше, но в бъдеще трябва да работят по една писта”, категоричен беше бившият енергиен министър.

Според него трябва да се започне от признаване на грешките, като за това ще има време: „Не съм убеден, че скоро ще има парламентарни избори”. Трайков е на мнение, че за успех може да се говори не след резултат, близък до 4-процентовата бариера, а при получаване на възможност „чрез парламентарните механизми да влияем на важните неща”.

Като пример за подобни важни места той даде позицията на България по спора между ЕК и „Газпром” за високите цени на природния газ, който междувременно отново поскъпна у нас. За Трайчо Трайков решението на КЗК за липсата на картел на пазара на горива в България е „подигравка”: „Изчакаха да минат изборите, видяха, че няма кой да ги контролира и удариха през просото”.

Той припомни, че след два дни изтича даденият от съда срок на Министерството на финансите да обяви собствеността на акцизните складове. От тях зависи какво гориво и на каква цена ще се продава у нас, а информацията през 2011 г. е била предоставена без проблеми, докато сега даже прокуратурата е създала спънки за разгласяването й, посочи Трайчо Трайков.

Ще управляват ли дълго и безаварийно ГЕРБ и „Обединени патриоти” – вижте коментара на Трайчо Трайков във видеото!