Номинираният за кандидат-президент от гражданския съвет на Реформаторския блок Трайчо Трайков изрази смесени чувства по темата. Той коментира в студиото на “Лице в лице”, че дебатът за кандидатурите е важен, но той самият не държи да бъде държавен глава.

“Не държа да съм аз и предпочитам да не съм аз. Един президент трябва да е човек достигнал житейския си апогей и да не остава след това с неудовлетворени амбиции”, коментира той с примера, че в момента Георги Първанов би “изнасилил конституцията”, за да има право на още един мандат.

 

По повод реакцията на лидера на СДС Божидар Лукарски за преждевременното оповестяване на номинацията, Трайков заяви, че той е бил прав с позицията си,  че процедурата е трябвало да се извърви до край.

 “Номинираният има нужда от широка гражданска подкрепа, а не тази на председателите на петте партии в блока. Друго е колко им е искрен ангажимента или те си представят как ще минат на кастинг някакви номинации”, коментира той.

Трайков обясни и принципа, по който партиите в блока ще избират номинацията си. По думите му партиите делегират на гражданския съвет да представи имената, които да бъдат подкрепени от партиите. “Сега май се дава заден и биха искали те да изберат човека, а съветът да обере отговорността”, уточнява той.

По темата за политическото говорене по темата АЕЦ “Белене” Трайков посочи, че явно партиите, защитващи руските интереси, АБВ, Атака и БСП форсират идея за възраждане на проекта. “Може това да е техен естествен импулс или знак че имат задача да попречат на продажбата на оборудването.”

Според него е реалистична идеята Иран да купи реактора, който остана за България след арбитража срещу “Атомстройекспорт”. Реалистична , но и сложна. “Още по време на арбитража искахме “Атомстройекспорт” да го продадат за да намалят щетите си. Сложно е, защото това е един много неликвиден актив.”

Повече от позицията на Трайков за мястото в кандидатпрезидентските битки и българския енергиен сектор чуйте във видеото.