Из страната се вижда, че ГЕРБ си отива, но хората не искат да се връща БСП. Това заяви в студиото на „Лице в лице” Трайчо Трайков от „Нова република”.

„Каква алтернатива може да бъде БСП на ГЕРБ? БСП е измислила корупцията, не може да бъде алтернатива на корупцията. БСП е майка на корупцията. Това е все едно да кажете, че Ирена Кръстева е алтернатива на Делян Пеевски”, подчерта бившият енергиен министър.

По думите му Корнелия Нинова е „един от първите хора, които са се облагодетелствали от приватизацията, която сега хулят”.

Той подчерта, че в редиците на левицата има и „симпатични и смислени хора”, но те седят редом до „Гергов и други червени олигарси”, а, като цяло, БСП не се отказва от корените си. Според Трайков Столетицата трябва да се извини за фалитите по времето на Живков, Луканов, Виденов и Орешарски: „Да се извинят, да се саморазпуснат и свестните хора от БСП да изберат накъде да тръгнат”.

Трайков беше категоричен, че разцепление в десницата няма, а „Нова република” е единственият автентичен представител на тази част от политическия спектър. Той не пропусна да отбележи, че в Реформаторския блок от основателите е останала само ДБГ, а там са влезли и бившите депутати на Николай Бареков, сега известни като „Народен съюз”.

„Няма ентусиазъм за тези избори, тези избори сякаш бяха натрапени на хората”, отбеляза той и допълни, че, според него, само дясното обединение прави активна кампания из цяла България, докато другите партии агитират вяло.

По отношение на процесите между Турция и ЕС и съмненията за намеса на южната ни съседка в предизборната кампания у нас, Трайков беше категоричен, че подобно нещо е недопустимо и „никоя държава с достойни политици не би го търпяла”.

Той отбеляза, че ние не трябва да се оправяме сами с Турция и Русия, при положение, че сме членове на ЕС и НАТО, но подкрепата от нашите съюзници зависи и от това „доколко сме на тяхна страна, когато те имат нужда от нас”.