Бившият икономически министър Трайчо Трайков е действал в частен интерес по време на мандата си от 2009 до 2011 г. Това установи специалната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Според комисията Трайков е подготвил доклад и участвал в приемането на правителствено решение за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства от находище "Балабана" в Силистренско в интерес на "Каолин" АД. Оказва се, че в капитала на тази фирма бившият министър участва с 278 акции.

Трайчо Трайков може да бъде санкциониран с отнемане на министерската заплата в периода на конфликт на интереси, както и със солена глоба.

Интересното е, че бившият ръководител на икономическото ведомство лично сезира Комисията за конфликт на интереси през юли. Той взе това решение след публикации в медиите, поставящи под съмнение репутацията му и управленските му решения.

Трайчо Трайков отговори пред bTV, че ще обжалва решението в съда. „Въпреки че от начало бях наясно, че комисията е създадена на политически квотен принцип, реших да не променям убежденията си... Очевидно вече за мен от това решение е, че комисията не желае да създава подобно доверие от гражданите към себе си и очевидно предпочита да запази благоволението към себе си на тези, които са я назначили”, заяви бившият министър.

Миналата година той получил от „Каолин” дивидент от 20 лева. Акциите купил преди 5 години за 3 700 лева, а днес след борсовите сривове те струват по-малко от 600.

Трайков подаде министерска оставка през март по искане на премиера. Официалната причина за оттеглянето му е скандала около бизнес форума в Катар, където нито един бизнесмен на емирството не се появи на срещата с българските фирми.