Депутати и експерти обсъждат в парламента варианти как българските потребители да бъдат защитени от злоупотреби от страна на монополите, които предоставят комунални услуги. Мерките, които ще облекчат потребителите вероятно ще залегнат в измененията в закона за енергетиката.

Едно от предложенията е чак след предупреждение към потребителя да се спира електроподаването, „за да не се прибереш вкъщи и да се окаже, че си на тъмно”, коментира инициаторът на дискусията Явор Куюмджиев, заместник-председател на Комисията по енергетика и член на Комисията по икономическата политика и туризъм.

Куюмджиев добави и, че на базата на предложените промени, не бива да продължава да действа незаконната такса за включване на тока. Друго предложение е да стане задължително доставчиците на електроенергия да поддържат постоянно качество на напрежение на тока и така да се избегне ситуацията, в която в едно домакинство не може да се включват повече от два ел. Уреда, уточни Куюмджиев.

В света няма регулационен орган като ДКЕВР, в който да се назначават някакви хора, по света са представени субектите на целия процес по наблюдаваните сектори и параметри, подчерта Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите. Когато има спор за сметка трябва да се плаща не веднага, а когато се изясни въпросът. Не трябва да ни вкарват в предварителна задлъжнялост, настоява той и заяви, че не бива да има прекъсване на услугата при този казус.

„ Трябва да се даде възможност на потребителя на участва в това арбитражно изпитване на електромера, лично”, добави той и подчерта, че не може при спорна сметка да се изключва тока.

Инициаторът на дискусията предложи още таксата за повторно включване на електричеството да бъде премахната, защото по думите му е незаконна.

„Не е нормално за едно отключване на таблото, вдигане на бушона да се плащат десетки левове за нещо, което е задължение на ЕРП-о по Закона за енергетиката”, коментира депутатът. „Задължение на съответния доставчик е да включи електроенергията след прекъсване. Но в Общите условия на договора с потребителя се говори за услуга. Това недоразумение трябва да отпадне. В Закона за енергетиката се казва, че след отпадане на условието за прекъсване на услугата, тя трябва да бъде възстановена незабавно”, обясни Куюмджиев.

Следващата седмица в парламента отново ще се обсъдят предложенията за промени и през септември ще бъдат внесени в Народното събрание.