Дебат, повече обърнат към миналото, отколкото към бъдещето, проведоха двама от любопитните водачи на листи в столичния 24-ти многомандатен избирателен район – Татяна Дончева (АБВ и Движение 21) и Евгений Михайлов (Обединение ДОСТ).

Режисьорът още в началото на разговора се обяви за „жертва на фалшивите новини”, като подчерта специално, че не е бил комсомолски секретар нито в София, нито в Москва, не е бил член на БКП, Надежда Михайлова не му е нито сестра, нито жена и родителите му не са били нито от БКП, нито от ДС.

Решението му да влезе в листите на ДОСТ предизвика противоречиви реакции заради установената принадлежност на лидера й Лютви Местан към Държавна сигурност. Михайлов отбеляза, че коалиционният партньор на Дончева е „агент Гоце” (бившият вече лидер на АБВ Георги Първанов – б.р.), който съзнателно е станал сътрудник на ДС, а не по етнически произход в казармата, докато е разнасял секретната поща.

„Аз съм един от хората, които съдействаха досиетата да излязат на бял свят. Аз съм човекът, който може да седне да преговаря с Първанов и да защитава позицията да не се затваря Комисията по досиетата”, отговори лидерът на „Движение 21”.

Михайлов подчерта, че в 24 МИР листата на ДОСТ е от трима души – той и авторите на исторически изследвания д-р Георги Боздуганов и Мария Васева. „Няма други хора, не сме параван за никого”, заяви той и припомни, че Лютви Местан е обещал пред 700 души на старта на кампанията, че ще напусне политиката, ако бъде намерен и ред, написан от него след напускането на казармата.

Дончева коментира, че ДОСТ в момента е силно ангажирана с турския посланик и се създава риск от обособяването на две „турски партии”. Михайлов я апострофира, че е била част от управления с участието на ДПС – партия, създадена, по думите му, с цел изолиране на българските турци от демократичния процес.

Дончева отговори, че не смята, че е добре, ако „едната турска партия я ръководи Москва, а другата – Анкара”. „Нашето разбиране е, че в българските партии трябва да има хора от различни етноси, реализирани според своите възможности”, подчерта тя.